Zvláštne alergie

Ak je pre vás jar symbolom červeného nosa a uslzených očí nezúfajte. Existujú ľudia, ktorí sa musia denne pasovať s alergiami, ktoré sú tak bizarné, že budete radi, že máte len typickú sezónnu alergiu.
Alergia na latex

Väčšine ľudí napadne automatickyalergia na kondómy. Okrem prezervatívov sa tento materiál nachádza vo vyše 40 000 výrobkoch. Je súčasťou napríklad cumlíkov pre deti, gumových rukavíc, hračiek, topánok a podobne. Alergická reakcia je sprevádzaná sčervenaním pokožky, svrbením, podráždenými očami, kýchaním, ťažkým dýchaním alebo dokonca až anafylaktickým šokom. Málokto vie, že existujú aj nelatexové prezervatívy, ktoré sú o čosi drahšie ako tie klasické. Ak trpíte touto alergiou, treba byť pozorný pri výbere bežných výrobkov, avšak nemusíte sa veľmi obmedzovať. Dnes existuje široká paleta produktov, ktoré sú vyrobené z náhradných materiálov.

Alergia na spermie

Ženy trpiace touto chorobou, sú doslova alergické na svojho partnera. V tomto prípade nám automaticky napadne otázka, či žena alergická na spermie môže otehotnieť. Pravdou je, že môže ale len pod prísnym dohľadom lekára. Symptómy sprevádzané túto alergickú reakciu sú pálenie, svrbenie, vyrážka, hnačka, nevoľnosť alebo dokonca ťažký astmatický záchvat. Čo je zvláštne, táto alergia sa netýka len žien, ale aj mužov. V ich prípade sa prejaví hneď po sexe a je sprevádzaná chrípkovými príznakmi ako je horúčka, bolesť krku, svalov a hlavy. Ak spozorujete niektoré z uvedených príznakov, mali by ste zbystriť pozornosť, či nevyhľadáte radšej odbornú pomoc lekárskeho špecialistu.

Alergia na vodu

Verte alebo nie, aj napriek tomu, že naše telo sa skladá približne zo 60% vody, na svete sú aj ľudia, ktorí sú na životodárnu tekutinu alergickí. Presnejšie povedané, ich pokožka prehnane reaguje na kontakt s vodou. Táto extrémne vzácna porucha kože, tiež nazývaná aj Aquagenic Urticaria, sa prejavuje začervenaním celého tela, veľkými vyrážkami, strašnou bolesťou, pálením a svrbením. Ľudia, ktorí trpia touto chorobou si musia dávať pozor na to, aby pili iba špeciálne destilovanú vodu a môžu sa sprchovať maximálne jednu minútu raz za čas. Okrem toho sú alergickí aj na pot, to znamená, že sa zdržujú hlavne v klimatizovaných priestoroch. Dopriať si horúci kúpeľ po ťažkom dni je pre nich logicky nemysliteľné. Ich koža by bola samý pľuzgier a trpeli by obrovskými bolesťami.


Mnoho ľudí obmedzuje aj:

[Potravinová alergia](http://Potravinová alergia)

Alergia na nové technológie

Aj vy si občas poviete, že ste už alergickí na všetky technologické novinky, bez ktorých nevieme žiť? Naozaj sú ľudia, ktorí sa pri kontakte s mobilom, autom, mikrovlnkou alebo televízorom vyhádžu od hlavy až po päty. Opuchnú im oči, začnú kýchať a celé telo ich svrbí. Dôvodom je extrémna citlivosť ich organizmu na tzv. smog alebo elektromagnetické pole, ktoré vyžarujú všetky technológie. Vďakabohu, táto alergia je veľmi vzácna a trpí ňou približne 500 ľudí.

Alergia na vlastné dieťa

Predstavte si, že ste alergická na vlastné novonarodené dieťa. Celé telo máte posiate obrovskými pľuzgiermi a fľakmi. Podľa amerických doktorov sa táto choroba s názvom pemphigoid gestitionis objavuje veľmi zriedkavo. Ženy trpiace touto alergiou musia chytať svoje narodené dieťa do látky alebo iného materiálu. V opačnom prípade prežívajú neznesiteľnú bolesť ako pri popálení. Pľuzgiere síce zmiznú, no zanechajú po sebe veľké tmavé jazvy.

Alergia na zimu

Ako pri každej alergii, aj v tomto prípade sa vyhádžete na celom tele. Tí z vás, ktorí trpia touto zvláštnou chorobou sa musia mať na pozore pred zimou, snehom ale aj všetkým studeným. Existujú ľudia s extrémnymi prejavmi triašky až dýchavičnosti. Typickým príznakom je červený ekzém, ktorý si musíte stále škriabať. Aj tento druh alergie je značne obmedzujúci, no dá sa s tým žiť. Najlepšie asi v teplých krajinách.

Alergia na slnko

Pri tomto type alergie asi nebudete obľubovať opaľovanie. Ľudia, ktorí sú alergickí na slnko, dostanú tzv. žihľavku. Objaví sa na každej časti pokožky, ktorá nie je ukrytá pred svetlom. Našťastie nie je veľmi rozšírená, pretože by sme počas celého roka museli chodiť s dáždnikom. Predstavte si, že je vonku 30 stupňov a vy musíte byť oblečení od hlavy po päty pod dáždnikom.

Aj to je jedna z atypických alergií, ktorou ľudia trpia.

Tiež vie spôsobiť mnoho problémov. Prečítajte si o nej:

Potravinová alergia