Nakúpené v Tescu, uvarené doma. Skúsili sme krémové rizoto z hnedej ryže

Pokračujeme v našom testovaní výrobkov určených aj pre ľudí so špeciálnym diétnym programom, ktoré vo svojich sieťach ponúka Tesco.

Pokračujeme v našom testovaní výrobkov určených aj pre ľudí so špeciálnym diétnym programom, ktoré vo svojich sieťach ponúka Tesco.

Minulý týždeň si naši testeri Rasťo a Ľuboš odskúšali bezlepkové varenie. Rasťo navaril výborné bezlepkové lasagne. Ak vám recept ušiel, nájdete ho TU.

Tento týždeň pokračujeme v skúšaní ďalších produktov, ktoré ponúka Tesco. Čo by ste povedali na produkty bez pridaného cukru a krémové rizoto z pololúpanej ryže?

Ľubo a Rasťo Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Rasťo (vpravo) a Ľuboš (vľavo), dvaja mladí muži, športovci, ktorí si radi užívajú dobré jedlo. Priznali sa, že s bezlepkovými, bezlaktózovými či produktami bez dodatočného cukru nemali predtým žiadnu skúsenosť.

Sugar free choco chip

Rasťo: „Ide o štandardné "cookies", ktoré som zvyknutý si dávať ku mlieku, akurát že teraz ich mám prvýkrát vo verzii sugar free, čiže bez pridaného cukru. Sám som zvedavý. Pri konzumácii s mliekom však necítim žiaden rozdiel. Je to identické s tými, ktoré sú s cukrom. Keď to však skúšam bez nápoja, čiže len tak, cítim absenciu cukru. Mám však dobrý pocit, že nie som oblbovaný sladidlami, viac cítim samotné cesto a kúsky čokolády.“

Ľuboš: „Aj keď mám cookies rád, tieto mi až tak nesadli. Sám by som si ich zrejme nekúpil. Chápem, že testujeme nesladené cookies, no k niektorým sladkostiam, podľa mňa, cukor patrí. Oceňujem však kúsky čokolády.“

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

DIALINE – Kakaové sušienky s kokosom

Rasťo: „Dia sušienky stojí napísané na krabici, pre mňa čajové pečivo. Pri tomto výrobku som si uvedomil veľký rozdiel medzi týmto a mnou štandardne kupovanými sladkosťami, ktoré sú naozaj abnormálne sladké. Obaja ako športovci si uvedomujeme cukor v strave, nevyhýbame sa mu, ale ani ho nevyhľadávame. Tento výrobok mi však trošku otvoril oči, že aj ako nie diabetik, konzumujem veľké množstvo cukru.“

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Happy fit Wafle bez pridaného cukru

Ľuboš: „Podobne, ako pri predchádzajúcich sladkostiach, nemám skúsenosti s takýmito produktami. Mám rád, keď sú sladké veci sladké. No, tieto oplátky mi na moje prekvapenie dosť chutili. Až tak, že som balenie zjedol takmer celé sám. Chuťovo sú podobné ako ostatné keksy tohto druhu. A pritom bez pridaného cukru...“

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Krémové rizoto z hnedej ryže

Medzi špeciálnymi produktami od Tesca sme dostali na odskúšanie aj bioprodukt od značky Country Life –pololúpanú ryžu, ktorá je oproti bielej ryži bohatšia na vitamíny, minerály a predovšetkým vlákninu. Mala by byť vhodná aj na prípravu rizota, ktoré sa podujal uvariť opäť Rasťo.

Dnes si vyskúšame krémové rizoto, ktoré si vypýtali kolegovia na ochutnávku. Do rizota patrí aj pohár dobrého vína. Ja keď si nalejem pohár čistého vína, priznám, že rizoto z hnedej ryže som ešte nikdy v živote nevidel. No výrobca má na etikete napísané, že je to vhodné na prípravu rizota, tak poďme vyskúšať.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Suroviny:

  • Pololúpaná ryža Country Life 250g
  • menšia červená cibuľa alebo šalotka 2ks
  • vývar alebo bujón
  • šampiňóny 300g alebo iné huby (čím výraznejšia chuť, tým menej)
  • maslo 75g
  • biele víno 2dcl
  • olivový olej
  • parmezán

Keďže samotná ryža sa musí variť minimálne 45 minút, prispôsobil som tomu aj niektoré kroky. Cibuľu som nakrájal štandardne, aby sa mi po hodinke na panvici úplne nerozvarila. Mám rád, keď má jedlo zložitejšiu textúru. Takže najprv opražím cibuľu a zovriem vývar/bujón.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Na opraženú cibuľu prisypem ryžu a trošku ju orestujem, tak aby sa ryža nezačala pripaľovať, či opekať.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Zalejem pohárom vína, a nechám vyvrieť. Keď sa alkohol a voda vyparia, začneme podlievať vývarom tak, aby všetka ryža bola ponorená. Keďže viem, že to budem variť naozaj dlho, tak netreba mať strach zo začiatku pridať viac.

Varím to prikryté, ale stále dávam pozor, kontrolujem a občas premiešam, nech mi nič neprihorí. Pridávam aj korenie a štipku soli. Zo soľou však veľmi opatrne, keďže podlievame vývarom, ktorý je dosť slaný a treba pamätať, že vyvarí sa iba voda, chuť a soľ ostanú v panvici.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Šampiňóny si pripravím až po chvíli vedľa na panvici, nech sa mi nerozvaria. Nakrájam si ich na väčšie kusy a opečiem na olivovom oleji, jemne posolím a okorením. Po čase pustia vodu, tu nechám takmer celú vyvariť a šampiňóny mam pripravené.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Keď ryža začne mäknúť, ale vieme, že ešte nejaký čas bude potrebovať, pridám šampiňóny a nechám ešte prevrieť, aby sa chute prepojili.

Ryža je hodná jedenia, až po hodine. Stiahnem z variča, pridám studené maslo a trochu nastrúhaného parmezánu, ktoré mi rizoto zahustia a previažu. Prikryjem a nechám ešte odpočívať cca 10 minút. Nech sa všetko pod pokrievkou zatiahne.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Ozdobím nejakou tou bylinkou, hoblinami parmezánu a podávam.

Tesco - krémové rizoto Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Počas varenia som sa toho veľmi bál, že sa ryža s ničím nespojí. Celý čas to tak vyzeralo. No po 10 minútach odpočinku, ktoré som jedlu doprial na záver, prišlo prekvapenie. Naozaj to vyzerá a dokonca aj chutí ako rizoto. Áno, krémovať nie je na takej úrovni, ako u talianskej svetlej ryže určenej výhradne na rizoto, ale táto hnedá ryža ma príjemne prekvapila. Chutí to výborne. Potvrdené kolegami.

Ľuboš: „Napriek Rasťovmu kuchárskemu umeniu bola ryža trochu tvrdšia. Pravdepodobne si vyžaduje pri varení viac trpezlivosti. No i tak rizoto chutilo veľmi dobre. Určite by som si ho dal znovu.“

Hodnotenie a odporúčanie

Testované výrobky, ktoré ponúka na svojich pultoch Tesco, opäť nesklamali. Pri sladkostiach bez pridaného cukru mali chalani výborný postreh o tom, ako sú naše chuťové poháriky zvyknuté na prílišný cukor. Stojí to určite za zamyslenie. Tiež veríme, že sme vás presvedčili, že chutné krémové rizoto si môžete spraviť aj z hnedej ryže.

Ďalší týždeň sa môžete tešiť na bezlepkové cestoviny. Uvarí nám Ľuboš a chalani k tomu ešte určite niečo vyskúšajú.

zdravie odporúča