Bezlepkové varenie s Tescom otestované

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí sú na bezlepkovej diéte? Máme pre vás jednoduchý a chutný recept na bezlepkové lasagne a k tomu ďalšie tipy na zaujímavé produkty.

V posledných rokoch výrazne narastá počet ľudí, ktorí trpia celiakou alebo rôznymi formami potravinových intolerancií či alergií. Nie je teda prekvapivé, že obchody sa snažia ponúkať výrobky, ktoré sú vhodné aj pre spomínané skupiny zákazníkov. Či už ide o bezlepkové potraviny, potraviny neobsahujúce laktózu či potraviny bez pridaného cukru.

Podobne aj Tesco ponúka široký sortiment takýchto výrobkov a my sme sa niektoré z nich rozhodli otestovať.

Pre Redakciu ZDRAVIE.sk výrobky odskúšali Rasťo a Ľuboš, dvaja mladí muži, športovci, ktorí, naopak, nemajú žiadne problémy s trávením takmer hocičoho a patrične si jedlo vedia užiť. Priznali sa, že s podobnými výrobkami nemajú žiadnu skúsenosť, preto bude zaujímavé sledovať, aké budú ich reakcie.

Ľubo a Rasťo Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Tento týždeň sa budú variť bezlepkové lasagne a k tomu skúšať bezlepkové lupienky na ráno s dvoma druhmi bezlaktózovej náhrady mlieka a ako dezert chalani vyskúšajú bezlepkové praclíky. Ste zvedaví?

Aká bola naša skúsenosť?

Ako prvé sa chalani rozhodli vyskúšať dva typy bezlaktózovej alternatívy mlieka: ryžovo-mandľový nápoj a ryžový nápoj.

Rice Drink (Ryžový nápoj) a Rice-almond Drink (Ryžovo-mandľový nápoj)

Rice Drink (Ryžový nápoj) a Rice-almond Drink (Ryžovo-mandľový nápoj) Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Rasťo: „Doteraz som vyskúšal iba bezlaktózové mlieko, nikdy nie ryžové. Porovnal som oba nápoje, chuť je na moje prekvapenie pri oboch výrobkoch jemne nasladlá, ale oba sú si rovnocenné. Osobne, ak si začnem nejaký kupovať, tak určite ten ryžovo-mandľový, najmä preto, že chuť je naozaj pre mňa nová a nezvyčajná. Ľudia intolerantní na laktózu mi stále tvrdia, že to používajú namiesto mlieka, podľa mňa sa to naozaj ako náhrada mlieka použiť nedá, najmä nie v kuchyni. Ale ako alternatíva k sójovému mlieku, ktoré mne osobne nechuti, toto hodnotím ako výborné.“

Ľuboš: „Osobne preferujem čerstvé plnotučné kravské mlieko, takže som do tohto testu išiel s rezervou. Na moje prekvapenie mlieko nechutilo vôbec zle. Nápoj mi však skôr chuťovo pripomínal ryžovo-mandľový proteín zmiešaný s vodou. V konečnom dôsledku je to fajn osvieženie na leto. Vyskúšali sme ho použiť aj ako mliečko do kávy, ale tento pokus príliš nevyšiel. S kávou sa to nepremiešalo.“

Bezlepkové ryžovo-kukuričné lupienky

Bezlepkové ryžovo-kukuričné lupienky Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Rasťo: „Ryžovo-kukuričné lupienky som namiesto mlieka zalial ryžovo-mandľovým nápojom, popravde trochu som sa obával, aj som sa na tú chuť celkom tešil. Nakoniec, musím uznať, že chuť je veľmi prijemná. Je to takmer to isté ako štandardné kukuričné lupienky, samozrejme chuť ryže sa nedá potlačiť, o to viac, keď to zalejem ryžovým nápojom. Naozaj sa mi však páči mandľová prichuť, pretože to ozvláštni celkový dojem.“

Ľuboš: „Kukuričné lupienky síce osobne konzumujem iba sporadicky, no testované lupienky mi chutili. Najviac som ocenil to, že neboli zbytočne presladené. Ak niekto nestíha prípravu plnohodnotných raňajok, tieto lupienky s mliekom môžu byť vhodnou alternatívou.“

Praclíky bez lepku

Praclíky bez lepku Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Rasťo: „Praclíky z bezlepkovej múky sme dali ochutnať aj našim kolegom, nikto nezbadal žiaden rozdiel v chuti, dokonca si pochvaľovali, že je to menej slané ako bežne predávané praclíky, ergo lepšie.“

Ľuboš: „Chuť je porovnateľná s akýmikoľvek inými praclíkmi. Ako bezlepkovú alternatívu ich určite odporúčam.“

Bezlepkové lasagne

Lasagne sa rozhodol otestovať Rasťo. Hoci je už pomerne skúsený kuchár, priznal sa, že lasagne ešte nikdy nerobil. Sám bol zvedavý, ako sa mu podaria.

Na lasagne som si nezvolil klasiku bolognese, ale prispôsobil som si recept podľa seba.

Suroviny:

Suroviny Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Bezlepkové lasagne
  • Šalotka
  • Tuniak v konzerve v olivovom oleji (3ks)
  • Paradajky v plechovke (400ml)
  • Štvrť veľkého masla (65g) (môžete použiť bezlaktózové)
  • Múka (3 PL kopcovité) - odporúčam špaldovú
  • Mlieko 3dcl (môžete použiť bezlaktózové)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Petržlenová vňať

Postup

Šalotku som si nasekal najemno a opražil na olivovom oleji. Použil som ten z tuniaka, dodá to jedlu viac chuti.

Opraženie šalotky Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Keď je už zlatisto opražená, prihodím tuniaka.

Prihodíme tuniaka Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Dobre ho rozdrvím a premiešam. Ďalej pridám paradajky a do plechovky dám kúsok vody, aby som dostal všetku šťavu z plechovky na panvicu.

Pridám paradajky Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Paradajky si tiež rozdrvím vidličkou.

Rozdrvené paradajky Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Nechám chvíľku prevariť. Dochutím hrubozrnnou soľou, čerstvo namletým čiernym korením, kvapkou balsamica a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Pridáme koreniny Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Ďalej si pripravím bešamel. Robím ho tradične.

Roztopím si maslo, pomaličky prisýpam múku za stáleho miešania, nesmú byť žiadne hrudky.

Roztopím si maslo Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Mlieko prilievam po tretinách a zakaždým dohladka vymiešam. Mlieko už nevarím, ale miešam na ohni, pomaly to hustne, kým nechytím pravú krémovú konzistenciu.

Pridáme mlieko Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Dochutím soľou a čiernym korením.

Misku na pečenie som si vytrel olivovým olejom a keďže chcem otestovať najmä cestovinu, tak jej tam dám viac, čiže naspodok aj navrch, aj keď, trošku sa obavám, či sa mi prevarí a príjemne zmäkne. Dúfam, že sa nepripečie, ...ale čo už, test je test, tak idem do toho.

Miska na pečenie Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Miska na pečenie Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Miska v trúbe Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Vrstvenie je individuálne a ja som si povedal, že to pomiešam krížom krážom, takže lasagne, tuniak, lasagne, bešamel, tuniak, lasagne, bešamel a čo mi ostalo, dám ešte navrch. Prikryjem poslednou vrstvou cestoviny. (Na postup do Masterchef to zrejme bude stačiť. :-)) Štandardne by som to ešte posypal nejakým syrom, olivovým olejom/maslom. Ale tak je tu snaha o bezlepkovú a zdravú večeru. Pečiem pri 200 stupňoch 10 minút a potom ešte 45 minút pri 175 stupňoch. Prikryjem to na začiatok aj papierom na pečenie, kvôli tej vrchnej vrstve lasagní.

Bohužiaľ, počas pečenia sa ukázala vrchná vrstva cestoviny ako totálne zlý nápad. Nabudúce budem vedieť.

Dopečené. Nechám pár minút odpočinúť. Podávam. Jem. Víťazím :-)

Lasagne Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Vrchnú vrstvu lasagní som musel dať dole, len sa to nasucho spieklo, logicky. Ale jedlo je osviežujúce a výborné, čo potvrdili aj moji kolegovia, ktorým som doniesol povinnú ochutnávku. Nikto nespoznal, že by išlo o bezlepkovú alternatívu. Chuťovo sú identické zo štandardnými cestovinami vyrobenými z tvrdej pšenice.

Ľuboš: „Musím povedať, že tu nemám čo vytknúť. Rasťo si dal na príprave jedla záležať a chuť bola výborná. To, že boli lasagne z bezlepkovej múky, som na chuti nijak negatívne nepocítil, hoci som sa toho trochu obával. Určite odporúčam.“

Hodnotenie a odporúčanie

Prvý týždeň testovania dopadol nad očakávania dobre. Napriek prvotným obavám z neznámych vecí, si chalani nakoniec na výrobkoch pochutili. Už sa tešíme na ďalší týždeň, kedy vyskúšame rôzne sladkosti bez pridaného cukru a tiež zaujímavé rizoto. :-)

zdravie odporúča