Hríbiky a Dubáky za 8 minút? Zlákali nás krémové Grunt polievky od Vitany

Polievka je grunt a mäso je špunt, zvyklo sa hovoriť. Či to platí aj pre Grunt Hríbovú nakyslo a Dubákovú krémovú polievku od Vitany, to sme sa rozhodli otestovať.

vitana_kolaz Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Na Slovensku majú polievky silnú tradíciu. Sú ľudia, ktorí bez polievky ako predjedla nie sú spokojní so žiadnym obedom, ale aj takí, ktorým na obed stačí jedna sýta polievka alebo si z nej rovno dajú tri taniere. To je občas prípad aj nášho testera Martina.

„Nemám nič proti kuraciemu rezňu so zemiačikmi, ale keď sa naozaj podarí polievka, často si radšej naberiem viac a nechám z rezňov pre iných. Polievka sa samozrejme najprv musí podariť, kým sa z nej stane hlavné jedlo. Naposledy, keď sme doma robili hríbovú polievku, šéfkuchárka moja mama pridala náhodou škoricu ako jedno z korenín. Chuť ostala viac-menej nezmenená, avšak polievka chutila vianočnou perníkovou atmosférou.“

Do redakcie ZDRAVIE.SK sa k nám dostali Hríbová a Dubáková GRUNT polievka od Vitany. Rozhodli sme sa opäť nechať Martina otestovať, či sú aspoň tak dobré ako omáčky Sviečková a Kura na paprike, ktoré sme skúšali prednedávnom.

Čo hovorí o produkte výrobca

Vitana Grunt polievky sa vyrábajú tradičným varením za tepla, tak vedia prepojiť chute jednotlivých zložiek, napr. zápražky, zeleniny, slaniny alebo mäsa. Pastovitá konzistencia by tak mala uchovávať charakteristickú chuť s vôňou všetkých surovín.

Aká bola naša skúsenosť?

Ako sa Martin priznal, polievky má naozaj rád a vie ich oceniť. Keď mu chutí, neostýcha sa pridať si aj viac tanierov. Skúsenosti s varením takýchto polievok však nemá žiadne. Preto sme boli naozaj zvedaví, ako to zvládne a najmä, či mu bude chutiť.

Príprava

300 ml vody a 200 ml mlieka priviesť do varu a vložiť obsah vaničky.

Grunt Hríbová Nakyslo

vitana_hribova Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

„Prvá bola na rade klasická hríbová nakyslo. Keďže už mám skúsenosti s Grunt omáčkami, to že sa obsah vaničky v horúcej zmesi mlieka a vody rýchlo rozpúšťa ma už neprekvapilo. Čo ma však prekvapilo, bola vôňa. Som zvyknutý, že rôzne sáčkové hríbové polievky majú dosť umelú chuť a arómu, tu som však cítil naozajstné hríby. Výrobca odporúča pridať aj zemiačiky, my však doma do hríbových polievok pridávame krutóny, takže som si do taniera pridal tie.“

Chuť

„Polievka nebola príliš kyslá. Niekedy pri polievkach nakyslo tá kyslá príchuť prebíja chute ostatných prísad, avšak tu bola skôr príjemná krémová chuť, keďže sa polievka robí s mliekom, nie kyslou smotanou. Ak by som ju chcel kyslastejšou ešte si ju dochutím octom alebo citrónom. Doma pridávame do mliečnych polievok kôpor a mletý zeler, takže ma potešilo že v paste na polievku už pridané sú.“

Grunt Dubáková krémová polievka

vitana_dubakova Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

„Jednoduchý postup som zopakoval aj v prípade Dubákovej polievky. Klasicky bez hrudiek sa pasta rozpustila v zmesi mlieka a vody. Pri Dubákovej som sa hlavne tešil, že nemusím chodiť takto v zime ako Maruška do lesa na hríby, ale urobím si Dubákovú doma za 8 minút. V oboch polievkach sú pomleté hríby, čo dáva polievke správnu arómu. Výrobca odporúča pridať 2 lyžice pohánkovej kaše, 2-3 strúčiky prelisovaného cesnaku a soľ s korením podľa chuti.“

Chuť

„Grunt Dubáková bola výrazne korenistejšia ako Grunt Hríbová nakyslo. Do popredia vystupovali mletá rasca a pažítka, rozmarín bolo cítiť len zľahka. To samozrejme za výraznej dubákovej chute, kde ručne pridaný prelisovaný cesnak odporúčaný výrobcom naozaj dopomohol priblížiť sa lesnému originálu. Soľ a korenie som teda pridávať nemusel, keďže ja osobne takmer nesolím. Do Dubákovej som ešte pridal zelerovú vňať, keďže v prvej polievky sa mi spojenie hríbov a mletého zeleru osvedčilo.“

Hodnotenie a odporúčanie

„Pri Grunt polievkach viem jednoznačne oceniť, že na to, aby som si uvaril polievku podľa mojej chuti, nemusím chodiť do lesa alebo nakupovať kopu surovín. Na doladenie Grunt polievok stačí pár jednoduchých prísad, ktoré patria do základnej výbavy takmer každej domácnosti. Samozrejme myslím si, že aj samotné, bez pridávania domácich prísad by bohato stačili na rýchly obed, či večeru. Potrpím si na polievky a nie vždy mám možnosť si ju uvariť alebo hľadať reštauráciu, ktorá má na menu práve tú, na ktorú mám chuť. Možnosť urobiť si polievku veľmi príbuznú domácemu originálu za 8 minút, je za cca 1,19 euro jednoznačne skvelá voľba.“

Tak čo poviete, presvedčil vás Martinov test? Nás rozhodne áno.

zdravie odporúča