Kalkulačka alkoholu vám pomôže vypočítať objem alkoholu v krvi, a čas, ktorý je potrebný, aby hladina alkoholu v krvi dosiahla 0.00‰.
Ak si po párty či prípitku s návštevou plánujete sadnúť za volant, mali by ste si byť istí, že vo vašej krvi nie je po alkohole už ani stopy. Aj zostatkový alkohol totiž vie byť nebezpečný. Pre lepšiu orientáciu vyskúšajte kalkulačku na výpočet zbytkového alkoholu.
Pred milovaním fľaša vína na náladu, niekoľko koktejlov v bare a divoká noc s neznámou alebo pár frťanov na guráž? Ak zvyknete spájať alkohol so svojim sexuálnym životom, nerobíte úplne dobre...
MUDr. Igor Bukovský, PhD. (odborník na zdravú výživu) - “Muži vo veku 50-65 rokov, ktorí pijú 150-200 mililitrov červeného vína denne, majú nižší tlak a menšie riziko úmrtia na infarkt ako ich rovesníci, ktorí pijú viac alebo menej,” hovorí záver štúdie.
V lete a začiatkom jesene sa nám to môže stať najčastejšie. Stačí, ak sa radi prechádzame po záhrade bosí, alebo s chuťou jeme sladké ovocie a nedávame pozor na okolie. Reakcia na bodnutie včelou či osou je nie vždy rovnaká, poďme sa však pozrieť, čo by malo pri takýchto nehodách zabrať.
Čo znamená „E“ na našich požívatinách, ktoré je vždy spojené s určitým číslom? Je to kód Európskej únie, ktorý vyjadruje, že príslušná prídavná látka bola kladne posúdená a zaregistrovaná ako bezriziková na použitie do požívatín.
Alkohol vzniká v prírode v malých množstvách, aj bez pričinenia človeka, všade tam, kde kvasí zrelé, sladké ovocie či obilie, alebo iné škrobovité a cukornaté substráty. Problémom je, udržať jeho konzumáciu na úrovni neškodnej organizmu. Pri pravidelnej konzumácii vzniká pomerne rýchlo alkoholová závislosť.
Genotoxické faktory poškodzujú chromozómy a vytvárajú zvýšené riziko vzniku rakoviny u ľudí. Obsah arzénu a antimónu a iných ťažkých kovov (železo, ortuť, meď) v pôde a vode v Slovenskom Rudohorí, v oblasti niektorých obcí pri Košiciach, vytvára možnosť ich kolobehu vo vode, ovzduší a potravinovom reťazci. Teoreticky tu existuje možnosť zdravotného rizika pre obyvateľov vzhľadom na toxické a genotoxické vlastnosti niektorých ťažkých kovov.
Otravu metanolom (metylalkoholom) spôsobujú nebezpečné vlastnosti tejto jedovatej látky, ktorá po chemickej stránke patrí k alkoholom. Riziko zámeny umožňuje to, že metanol sa nedá chuťovo rozoznať od požívateľných alkoholov (etanol).
Selén je v tele 70 kilového dospelého človeka v množstve asi 0,02 g (rozsah obsahu selénu je 10 - 30 mg) a chemicky sa podobá na síru. Pokiaľ sa v organizme nachádza v množstve pod hodnotou 3 ppm, je pre organizmus veľmi dôležitý prvok, najmä vo vzťahu k tkanivovému dýchaniu.
Prečo sú ľudia z vidieka zdravší? Okrem nízkej expozície škodlivín netrpia uponáhľanosťou obyvateľov miest. Zaujímavé, že? Čo s tým však spraviť? S pracovnou dobou u zamestnávateľa asi nič, ale strava sa predsa len dá trochu kontrolovať.