Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.
Súčasná doba je veľmi hektická a uponáhľaná. Kvôli pracovnému vyťaženiu ľudia upúšťajú od pravidiel správnej životosprávy, ktorými sa riadili už predchádzajúce generácie. Nevhodná strava, stres a nedostatok pohybu narušujú prirodzenú funkciu hrubého čreva, čo sa môže prejaviť zápchou.
Zakázané pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu nie sú len obilniny, kde sa vyskytuje glutén, ale aj mnohé výrobky, v ktorých výrobcovia používajú obilniny ako doplnok potraviny. Patria sem napríklad i mäsové a instantné výrobky či dochucovadlá.
Dovolenkové obdobie to nie je len relax a pokoj. Stáva sa, že môže byť spojené aj so zdravotnými problémami, ktoré vyvolávajú mnohé faktory. Pri cestovaní je častým dovolenkovým problémom zápcha. Ako si s ňou poradiť?
Pri bezlepkovej diéte je dôležité stále sa informovať o novinkách v tejto oblasti potravín. No neplatí to len pri diéte, v poslednom čase pribúda ľudí, ktorí sa sami dobrovoľne rozhodli nejesť lepok v rámci zdravšieho stravovania. Posúďte sami, výrobkov bez lepku je naozaj veľa.
Zápcha je už dnes bežným problém, ktorý postihuje značnú časť populácie na celom svete. Každý z nás má samozrejme iné návyky, no odborníci tvrdia, že tri alebo menej stolíc týždenne by už mohlo znamenať zdravotný problém. Čo jesť, aby ste sa tomu vyvarovali?
Pokiaľ sa u Vás vyskytne ochorenie celiakia, je dobré ak sa viete zorientovať pri získavaní najnovších poznatkov o ochorení, liečbe a taktiež o vhodných produktoch, ktoré neobsahujú glutén. Veľkú prácu pre informovanosť obyvateľov zabezpečujú rôzne občianske združenia. Ich zoznam spolu s kontaktmi vám prinášame.