Brušný týfus (typhus abdominalis) – typická ľudská infekcia, postihujúca tenké črevo. Pôvodca – baktéria Salmonella typhi abdominalis.
Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.
V horúčavách, aké nás sprevádzajú v letných dňoch, je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza k množeniu mikroorganizmov, pokazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku ochorení.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná, napr. mlieko, vajcia, saláma, majonéza, zmrzlina,..
Cholera je akútna infekčné ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Pôvodcom ochorenia je bektéria Vibrio cholerae, ktorá produkuje enterotoxín. Spôsobuje rozsiahle epidémie až pandémie.
Gangréna je infekcia tkanív baktériami zo skupiny klostrídie (clostridium perfringens)
Salmonelóza je infekcia, ktorá sa u človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Pôvodcom je baktéria rodu Salmonela enterica, ktorá má okolo 100 sérovarov vyvolávajúcich ochorenie u ľudí. Najčastejšie sa vyskytujúcicm sérovarom je Enteritidis.
Hnačkou rozumieme riedku až vodnatú stolicu častejšie ako 3 až 5 krát denne. Je prejavom ochorení tráviaceho systému, ale môže byť aj sprievodným znakom iných ochorení.
Ide o absces (opuzdrený priestor plný hnisu) v pečeni. Pôvodcom ochorenia je parazit - Entamoeba histolytica.