Človek žijúci v 21.storočí trpí ochoreniami, na vzniku ktorých sa nesprávna strava podieľa vysokým percentom. Až 60% ochorení je spôsobených dlhoročnou nesprávnou výživou. Čo je potrebné vedieť, aby sme tomu predchádzali?
Hnačkou rozumieme riedku až vodnatú stolicu častejšie ako 3 až 5 krát denne. Je prejavom ochorení tráviaceho systému, ale môže byť aj sprievodným znakom iných ochorení.
Botulizmus je otrava (intoxikácia), ktorá vzniká u zvierat z krmív a u ľudí z potravín obsahujúcich jedy (toxíny) baktérie Clostridium botulinum.
V horúčavách, aké nás sprevádzajú v letných dňoch, je veľmi dôležité správne skladovanie potravín. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza k množeniu mikroorganizmov, pokazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku ochorení.
Brušný týfus (typhus abdominalis) – typická ľudská infekcia, postihujúca tenké črevo. Pôvodca – baktéria Salmonella typhi abdominalis.
Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.
Gardnerov syndróm je polypóza postihujúca črevá s častým výskytom nádorov mäkkých tkanív (lipómy, myómy).
Ide o absces (opuzdrený priestor plný hnisu) v pečeni. Pôvodcom ochorenia je parazit - Entamoeba histolytica.
Gangréna je infekcia tkanív baktériami zo skupiny klostrídie (clostridium perfringens)
Redakcia zdravie.sk Vám prináša odborne spracované aktuálne informácie ohľadne črevnej epidémie známej pod názvom E.coli.