Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.
Až dve tretiny Slovákov, ktorí trpia intoleranciou laktózy, t.j. neznášanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov, nevedia, že tento zdravotný problém postihuje aj ich. Laktózová intolerancia, ktorá sa objavuje u 20 % slovenskej populácie, sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami po konzumácii mlieka.
Pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru a konzumácia mlieka im spôsobuje problémy, existujú bezlaktózové mlieka. Sú však výrazne drahšie ako tie obyčajné a výber ich druhov je obmedzený.
Každý, kto trpí intoleranciou laktózy alebo alergiou na potraviny, si dáva pozor na to, čo zje. Ako si však poradiť v reštaurácii, kde nepoznáme presné zloženie jedla? Niektoré reštauračné zariadenia našťastie začali v jedálnych lístkoch uvádzať, aké alergény sa v jedlách nachádzajú.
V súčasnosti čoraz viac rastie počet ľudí trpiacich na určitý typ alergie na potraviny. Prepokladá sa, že na celom svete trpia na potravinovú alergiu približne 2 – 4 % dospelých a 6 % detí.
Letná sezóna je tu a s ňou prichádza aj obdobie dovoleniek. S dovolenkami sa spája nielen relax, ale aj starosti, ktoré sú o to väčšie, ak si človek nemôže dopriať všetky jedlá, ktoré sa v destinácii ponúkajú. Ako si s problémom môže poradiť jedna pätina Slovákov trpiacich intoleranciou laktózy?
Pod pojmom intolerancia laktózy rozumieme abnormálnu reakciu organizmu na mlieko a mliečne výrobky.