Každý z nás už niekoľkokrát absolvoval odber krvi. Ale viete, čo lekár zisťuje pri jej rozbore? Ak vás zaujíma, či boli vaše namerané hodnoty v poriadku, prinášame vám bližší pohľad na vyšetrované hodnoty pri krvnom rozbore.
Pri bezlepkovej diéte je dôležité stále sa informovať o novinkách v tejto oblasti potravín. No neplatí to len pri diéte, v poslednom čase pribúda ľudí, ktorí sa sami dobrovoľne rozhodli nejesť lepok v rámci zdravšieho stravovania. Posúďte sami, výrobkov bez lepku je naozaj veľa.
Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.
Zakázané pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu nie sú len obilniny, kde sa vyskytuje glutén, ale aj mnohé výrobky, v ktorých výrobcovia používajú obilniny ako doplnok potraviny. Patria sem napríklad i mäsové a instantné výrobky či dochucovadlá.
Zväčšenie sleziny s následným rizikom jej ruptúty nastáva ako následok mnohých chorobných jednotiek.
Zdravotné komplikácie pri celiakii vznikajú najmä vtedy, ak sa pacient s celiakiou nelieči vhodnou diétou. Pri celiakii môžu chýbať vitamíny a prvky ako vápnik a iné potrebné zložky, čo sa následne prejaví ako osteoporóza, anémia a podobne.
Pri DIC dochádza z rôznych dôvodov k aktivácii procesu zrážania krvi.
Viete o tom, že v lekárni si môžete zakúpiť širokú paletu testov napríklad na zistenie či náhodou netrpíte infekčným ochorením, či nemáte v stolici krv, alebo akú máte krvnú skupinu...? Prinášame vám ucelený prehľad týchto testov spolu s popisom ich využitia.
Kobalt je veľmi dôležitý prvok pre krvotvorbu. Telo dospelého 70 kilového človeka obsahuje 0,0007 g kobaltu (rozsah je od 0,7 do 10 mg), a to najmä v pečeni a obličkách.