V chrípkovom období, ktoré u nás trvá približne od októbra do apríla, sú náchylnejší ochorieť ľudia, ktorí pracujú v otvorených zdieľaných priestoroch, lekári, zdravotníci, novinári či učitelia. V takomto prostredí je vyššia pravdepodobnosť, že človek ochorie, pretože prenos infekcie z človeka na človeka trvá krátko. Rady pre všetkých pracujúcich poskytol odborník, lekár MUDr. Vladimír Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
O tom akú úlohu má v našom tele vitamín C a ako môže pomôcť pri chronických a zápalových ochoreniach nám porozprávala MUDr. Ester Točíková zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, kde už niekoľko rokov s výbornými výsledkami využivajú infúznu liečbu vysokodávkovaným vitamínom C.
Vitamín C, známy tiež pod názvom kyselina askorbová, sa podieľa na mnohých procesoch v ľudskom organizme. Je potrebný pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí, zubov. Ak ho telo nedostáva v dostatočnom množstve, dochádza k prejavom jeho nedostatku.
Vitamín Bt (L-karnitín) je pre život veľmi dôležitá živina, ktorá má zásadnú úlohu v energetickom metabolizme tela. Z vedeckého hľadiska vitamínom nie je, lebo sa môže v organizme tvoriť.
Vitamín B2 (riboflavín) hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvolňovaní energie zo sacharidov. Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. Nedostatok vitamínu nie je frekventovaný, pretože ho obsahuje väčšina potravín. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo.
Vitamín P (permeabilný vitamín) označuje skupinu bioflavonoidov, rozpustných vo vode a odvodených od flavónových farbív. Najdôležitejšie sú citrín, hesperidín a rutín. Spolu s vitamínom C majú väčší účinok než každý z vitamínov samostatne.
Vitamín B13 (kyselina lipoová) je zaradený do komplexu vitamínov skupiny B rozpustných vo vode, ale je rozpustný v tukoch. Významný antioxidant, účinný proti rozvoju cukrovky. Znižuje a pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi.
Vitamín B8 (inozitol) je pre organizmus veľmi dôležitý. Je súčasťou komplexu vitamínov skupiny B, rozpustný vo vode. Jeho príjem potravou nemusí byť pre telo dostatočný. Ako samostatný vitamín bol uznaný až v r. 1940.
Vitamín B4 patrí medzi vitamíny rady B, súhrnne nazývanej B-komplex. Ide o heterocyklickú, vo vode rozpustnú zlúčeninu, ktorá patrí k dusíkatým bázam purínového typu. Adenín je základom ATP, ADP a AMP (adenozín tri-, di-, a monofosfát).
Vitamín F (esenciálne mastné kyseliny - kyselina linolová, linoleová, arachidonová) – je pre život nevyhnutný. Telo si ho nevie samé vytvoriť, organizmu musí byť preto dodávaný potravou.
Vitamín B17 - je obchodný názov pre látku, známu pod názvom laetril. Súčasťou laetrilu je okrem iného aj polysyntetická molekula zvaná amygdalín. Vitamín B17 je vo vode rozpustný.
Vitamín K - vitamín rozpustný v tukoch. Je to všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3. Označenie „K“ je odvodené od nemeckého slova „Koagulation“ (zrážanie krvi, zrážanlivosť).
Kyselina listová (kyselina folová) je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu. Kyselinu pantoténovú obsahujú vajcia, ryby, mlieko a mliečne výrobky, cereálie a celozrnné pečivo, zelenina, najmä hlúbová zelenina (kel, kapusta) a ďalšie potraviny, ktoré sú zdrojom B vitamínov. Veľké dávky kyseliny pantoténovej môžu spôsobiť hnačku.
Niacín podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu. Dôležitým zdrojom niacínu sú mliečne výrobky, hydina, ryby, chudé mäso, orechy a vajcia. Nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, chorobe charakterizovanej postihnutím kože, problémom s trávením a duševnou poruchou.
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.
Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant. Je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a tráviaceho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Vitamín B6 (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Významným zdrojom sú mäso, mliečne výrobky, celozrnné produkty, banány a kvasnice.
Vitamín B1 (tiamín) pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.Tiamín je obsiahnutý v obohatenom chlebe, obilovinách, celozrnných výrobkoch, chudom mäse, cestovinách, rybách, fazuliach a hrachu.