Obľubujete krémové polievky? Čo tak vyskúšať takúto z medvedieho cesnaku, ktorý patrí k prvým bylinkám jari, zemiakov a parmezánu? Postup pre vás pripravil slovenský šéfkuchár.
Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia. Tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách.
Máte chuť na nejaký zdravší dezert? Tekvica je na jeho prípravu ako stvorená. Vyskúšajte tento tip priamo od slovenského šéfkuchára.
Pripravte si túto jesennú pochúťku s pečenými tekvicovými semiačkami s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami. Recept je od slovenského šéfkuchára, ktorý sa preslávil aj vo svete.
Máte chuť na nejaký kvalitný sladký dezert s ovocím? Máme tu pre vás jeden tip od slovenského šéfkuchára.
Radi pripravujte domáce ovocné džemy? Milujete ich chuť na čerstvom chlebíku či vianočke? Potom pre vás máme jeden recept z chutných kyslasto-sladkých ríbezlí.
Ríbezle patria k letu - na tomto osviežujúcom kyslasto-sladkom ovocí si môžete pochutnať v džemoch, omáčkach, nápojoch, ale i v chutných koláčikoch. Vyskúšajte si pripraviť napríklad tento jednoduchý recept na obrátený ríbezľový koláč.
Mrva je plná betakaroténu a ďalších vitamínov či výživných látok. No nemusíte si ju dopriať len vo forme šalátov či polievok. Pripravte si tento jednoduchý chutný koláč.
Hovorí sa, že recept sa viaže na región Wachau. V roku 1996 EÚ vyhlásila „vachauskú kvalitnú marhuľu“ za medzinárodne chránený názov. Aj veľkí zástancovia mäsa sa dajú nachytať na toto výnimočné jedlo.
Stačí trochu fantázie, lístkové cesto, syr a zelenina a výborná pochúťka je hotová. Dajte si tú námahu a vyskúšajte tento recept, určite neoľutujete.
Najznámejšou oblasťou na výrobu syrov je Tirolsko, práve tam sa vyrábajú jedinečné horské syry – špičkové produkty zo srdca Álp. Viete, ako si pripraviť rakúsku špecialitu - domáce Käsespätzle – syrové cestoviny (podlhovasté cestoviny hádzané z lopatky)?
Jednoduchá, rýchla, chutná a zdravá nátierka sa vždy zíde. Do tohto receptu sme použili dar jari – medvedí cesnak. Je to zvláštna rastlina. Jej vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou.
Túto úžasnú tortu vytvoril vraj v roku 1832 vtedy iba 16-ročný Franz Sacher, ako učeň druhého ročníka na dvore kniežaťa Meternicha. Tortu vylepšil jeho syn Eduard. Sacherovci založil sieť hotelov a torta preslávila rodinu po celom svete.
Hoci je Cisárov trhanec považovaný za typicky rakúsky recept, známy je aj mimo Rakúska. Výborne jedlo, ibaže po toľkých rokoch nevieme, kto to ocenil viac, či cisár František Jozef alebo jeho kuchár.
Banán a lievance - neodolateľná kombinácia a skvelá chuť. Stačia tri ingrediencie, niečo na ochutenie, chvíľka času a skvelé raňajky máte hotové.
Mak určite nepatrí iba k Vianociam. Doprajte si ho pravidelne. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, tuky, kyselinu linolovú (nenasýtenú mastnú kyselinu) a vitamín E. Mak je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik...
Rýchly obed alebo večera? Skúste chlebové placky. Skvele sa hodia aj k hustejším polievkam a keď si ich dáte s pažitkovým tvarohom, nebudete vedieť s ich jedením prestať...
Máte chuť zhrešiť nejakou dobrotou? Poďte na to rozumne. Použite celozrnnú múku, v tomto prípade celozrnné piškóty, cukor nahraďte napríklad stéviou a potom si nemusíte odoprieť ani tiramisu. Je vhodné aj pre cukrovkárov.
Pšeno je výbornou a zdravou potravinou nielen pre celiatikov. Táto obilnina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Môžeme ho použiť ako prílohu, či zahustenie do polievok alebo robiť z neho ranné kaše. Ak máte chuť si zamaškrtiť, vyskúšajte z neho tento zdravý koláčik.
Opäť ste mali ťažký obed, z ktorého vám odišla všetka energia a sústredenie na prácu? Nebuďte leniví a začnite sa o svoje zdravie starať viac a to aj tak, že si pripravíte doma vlastné jedlo. Budete mať plne pod kontrolou jeho zloženie aj množstvo. Aj keď rizoto je jedno z najtučnejších talianskych jedál, raz za čas a najmä v kontrolovanej porcii vám určite neublíži.