NES je skratka, ktorá označuje nie príliš známu poruchu príjmu potravy - totiž syndróm nočného jedenia (anglicky Night Eating Syndrom). Táto porucha ešte nie je definovaná v celosvetovo uznávanej klasifikácii chorôb, ale o jej zaradenie tam sa usiluje, pretože syndróm postihuje stále väčšie percento populácie.
Začať deň pohárom vody s citrónom sa stalo alfou a omegou najmä tých ľudí, ktorí chcú schudnúť, alebo si rozhýbať metabolizmus. No okrem vody s citrónom sú k dispozícii aj iné tekutiny, ktoré v kombinácii so zdravým životným štýlom môžu pri chudnutí pomáhať.
Cez leto máme tendenciu jesť viac a aj nezdravšie, chodíme na zmrzlinu či grilovačky, a ak náhodou chceme v tomto období držať diétu, bude to oveľa ťažšie. Preto sa nestresujte cez leto zbytočne diétami a riaďte sa radšej týmito siedmimi jednoduchými pravidlami.
Znie to ako nemožný sľub. Táto metóda, známa ako reverzná diéta, postupne navyšuje kalórie vo veľmi malých množstvách. Váš metabolizmus sa pomaly zrýchľuje a vy nepriberáte.
Tak ako sa menia a vyvíjajú nové technológie, tak sa mení aj životospráva ľudí a všetko, čo s ňou súvisí – vrátane chudnutia. Na čo prišli vedci?
Všetci vieme, že ak chceme byť štíhli a fit, obnáša to istú drinu a disciplínu. Pozrite sa však, na čo sa určite nespoliehať, pretože to nefunguje.
K základným pravidlám pri chudnutí patrí najmä to, že nesmiete prijať viac kalórií než spálite. Čiže dôležitá je spolupráca dvoch hlavných zložiek, a to jedálnička a pohybu. Poďte sa na to pozrieť detailnejšie.
Jedlo dnes zďaleka nehrá len rolu vyživovaciu - stalo sa nástrojom na komunikáciu a zdieľanie s okolím, na uspokojovanie svojich psychologických potrieb, na ovplyvnenie vzhľadu svojho tela, ale tiež domnelým nástrojom na získanie či udržanie zdravia a kondície.
Ak je metabolizmus rýchly, je to fajn a človek nemá problémy s kilogramami navyše. Ale keď sa jeho tempo blíži slimačiemu a tukové vankúše sa lepia na boky i brucho takmer rýchlosťou svetla, je načase začať s tým niečo robiť.
Naučte sa pracovať s potrebami svojho tela a nebudete si musieť odopierať svoje obľúbené potraviny v prípade, že chcete schudnúť. Ako na to?
Milovať svoje telo a prijímať ho, je v podstate previnením proti všetkým zásadám západnej, konzumnej, výkonovo orientovanej spoločnosti. Odmalička nás učia, že máme chcieť byť lepší, múdrejší, rýchlejší, štíhlejší, dokonalejší, že to, akí sme práve teraz, je málo. Nemáme zaspať na vavrínoch, musíme stále pracovať, zdokonaľovať sa, rásť...
Je to nefér, muži majú rýchlejší metabolizmus, a ak chcú niekoľko kíl zhodiť, ide im to ľahšie. Pozrite sa na päť dôvodov, prečo je tomu tak.
Vo väčšine prípadov sa brušný tuk hromadí v dôsledku konzumácie väčšieho množstva kalórií, než je vaše telo schopné spáliť. Netreba však zabúdať na správny výber potravín, pretože niektoré vám budú veľkou prekážkou k dosiahnutiu plochého brucha.
Mnoho ľudí neustále rieši otázku váhy. Chudnutie a držanie diéty sa stalo doslova súčasťou každodenného života. Ako však chudnúť správne?
"Cheat day", čiže ľudovo povedané "prasací deň", je jeden deň v diétnom režime, kedy si môžete dopriať absolútne čokoľvek, na čo máte chuť. A dokonca v akomkoľvek množstve.
Pre krvnú skupinu A je vhodné mať v jedálničku dostatok zeleniny a sú povolené aj sladké jedlá, no mäso autori diéty podľa krvných skupín odporúčajú v menšej miere.
Pre krvnú skupinu B má kľúčovú úlohu fermentovaná strava s vyšším obsahom enzýmov.
Pre krvnú skupinu AB, ktorá je pravdepodobne najmladšou z krvných skupín, je vhodná vyvážená strava, kde čerstvé mäso je odporúčané maximálne 3 x týždenne. Hlavnou zložkou jedálnička má byť zelenina bohatá na vitamíny pre posilnenie imunity. Z vhodných nápojov vyhrávajú bylinkové čaje a pramenistá voda, no povolené je aj pivo a občas víno.
Pre krvnú skupinu O, ktorá je pravdepodobne vývojovo najstaršou z krvných skupín, má v jedálničku kľúčovú úlohu mäso. Prijímajte ho maximálne do 150 g denne.
Redukčná diéta podľa krvných skupín spočíva vo vzťahu krvných skupín ľudí ku vhodnosti alebo nevhodnosti niektorých súčastí výživy. Podľa istej teórie má každá krvná skupina svoje základné potravinové zásady.