Štúdie ukázali, že flavonoidy sú významnými prírodnými látkami, ktoré majú preukázateľný protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred škodlivými látkami, pochádzajúcimi z vonkajšieho i vnútorného prostredia.
Antioxidanty z rastlinných zdrojov nekonzumujeme len vo forme plodov, či už čerstvých alebo sušených, tinktúr a macerátov, ale aj v nápojoch, ktoré sú bežne dennou súčasťou nášho nápojového lístka. Patria k nim aj káva.
Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov.
Predpokladá sa, že pravidelný príjem červeného vína s vysokým obsahom antioxidačných látok je príčinou nižšieho výskytu koronárnych ochorení srdca vo Francúzsku. Je však pravdepodobné, že na tomto tzv. francúzskom paradoxe sa podieľa aj iný spôsob stravy, hlavne vysoký príjem ovocia, zeleniny a olivového oleja.
Za mnohými chronickými či civilizačnými ochoreniami stojí v pozadí takzvaný oxidačný stres. Spôsobujú ho voľné kyslíkové radikály. Našťastie, pred ich účinkami existuje ochrana v podobe látok, neutralizujúcich poškodenie. Hovoríme im antioxidanty. A to kde ich nájdeme, vám prinášame v téme tohto týždňa.