Demikát – bryndzová polievka

Recept kopíruje zvyky z okolia Detvy, takto demikát varil aj môj dedko. Prečo práve z Detvy? A prečo nie! Veď prvá bryndziareň na Slovensku bola založená Jánom Vagačom v roku 1787 práve v Detve.
Demikát – bryndzová polievka

Demikát – bryndzová polievka | Zdroj: Shutterstock.com

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze,
  • 1 väčšiu cibuľu,
  • 1 PL masti,
  • 4 väčšie zemiaky,
  • 250 ml kyslej smotany,
  • 1 ČL mletej červenej papriky,
  • ½ ČL rasce,
  • podľa chuti mleté čierne korenie,
  • soľ,
  • pažítku.

Postup:

  1. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.
  2. Cibuľu opražíme na masti, pridáme mletú červenú papriku a zemiaky.
  3. Všetko zalejeme asi 1 a ½ litrom vody (prípadne môžeme použiť vodu, v ktorej sa varili halušky zriedenú v pomere 1:1).
  4. Varíme, až kým zemiaky nezmäknú. Ochutíme soľou a čiernym korením.
  5. Polievku odstavíme a až potom pridáme bryndzu rozmiešanú s kyslou smotanou a posekanú pažítku.
  6. Dosolíme až nakoniec, lebo samotná bryndza je dosť slaná.

Viac receptov z brynde nájdete na:

Tradičné slovenské recepty z bryndze alebo bez minulosti by nebolo prítomnosti