Tradičné slovenské recepty z bryndze alebo bez minulosti by nebolo prítomnosti

Hovorí sa: „Kým bryndzu neochutnáte neviete, o čo prichádzate, keď ju ochutnáte už jej neodoláte.“ Týka sa to rovnako domácich, ale aj turistov zo zahraničia. Dnes, nie len na salašoch, ale dokonca aj v niektorých hoteloch reagujú na záujem zahraničných turistov a ponúkajú tradičné slovenské jedla z bryndze, najmä halušky.

Bryndza, oštiepok, parenica, tvaroh, syrové korbáčiky a ovčí syr patria k tradičným špecialitám v slovenskej kuchyni. Bryndza má štatút chráneného výrobku a je základom typicky slovenského jedla. Tiež je mnohými lekármi považovaná za biele zlato. Halušky, pirohy, demikát, nátierky, či pagáčiky patria i dnes do nášho jedálnička a považujú sa za slovenské gurmánske stálice.

Akú bryndzu poznáme?

Podľa spôsobu spracovania poznáme:

  • Tradičnú salašnícku bryndzu vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka, považovanú za probiotickú bombu. Vyrovná sa elixíru dlhovekosti – kaukazskému kefíru.
  • Pasterizovanú bryndzu, vyrobenú z tepelne upraveného pasterizovaného mlieka.
  • Termizovanú bryndzu bez probiotických vlastnosti, tzv. mŕtvy produkt bez živých mliečnych baktérii.

Podľa ročné obdobia poznáme:

  • Zimnú bryndzu, ktorá okrem nasoleného ovčieho syra zo zásob v dubových sudoch obsahuje v určitom pomere aj kravský syr. Podľa potravinárskeho kódexu by každá bryndza mala obsahovať minimálne 50% ovčieho syra.
  • Letná bryndza je z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto bryndza sa spravidla vyrába v máji a preto dostala prívlastok „májová bryndza“.

Ako chutí tradičná bryndza?

Ak sa vám zdá, že bryndza nie je úplne jemná a hladká ako maslo, nie to chyba. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra typické pre bryndzu. Bryndza nielenže zasýti, ale pozitívne ovplyvni aj naše zdravie.

Zoznam receptov, v ktorých hrá hlavnú úlohu bryndza

Prinášame pár receptov určených všetkým generáciám pre všedné i sviatočné dni. Veríme, že tradičné jedla našich babičiek sa môžu stať súčasťou aj modernej slovenskej kuchyne.

Demikát – bryndzová polievka

Šmirkas - tradičná bryndzová nátierka

Bryndzové kysnuté pagáčiky