Tradičný vianočný perník

Nič nepatrí k vianočnému obdobiu viac, ako medovníky a perníky. Voňavé dobroty, ktoré každá gazdinka pečie s predstihom, aby boli na sviatky úplne dokonalé. Mäkučké, voňavé, prehrejú naše domovy.
tradičný vianočný perník

Zdroj: súkr.archív

Medovník vs. perník

Často sa stretávam s názorom, že medovník a perník je jeden názov pre rovnaké pečivo. Nie je to pravda. V medovníku nikdy nesmie chýbať med, väčšinou je jeho jediným sladidlom. V perníkoch sa zväčša používa cukor aj med, alebo iba cukor a pridávame aj väčšie množstvo korenín.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g tekutého medu
  • 50 g masla
  • 10 g (2 ČL) sódy bikarbóny
  • 2 PL rum
  • 600 – 700 g hladkej múky
  • 2 KL mletej škorice
  • 1 KL mleté klinčeky
  • 1 KL mletého anízu
  • štipka mletého badiánu

Postup:

  1. Vajcia a práškový cukor vymiešame do peny.
  2. Pridáme med, roztopené maslo, preosiate korenie a premiešame.
  3. V rume rozpustíme sódu bikarbónu a pridáme do masy.
  4. Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme polotuhé cesto. Prikryté alebo zabalené do potravinovej fólie necháme v chladničke odstáť 24 hod. (cesto môžeme nechať odpočívať aj viac dni, bude lepšie).
  5. Pred pečením cesto necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Cesto premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujem tvary. Kladieme ich na vymastený plech, ozdobíme na prúžky nakrájanými mandľami, ktoré do perníka jemne zatlačíme.
  6. Pečieme (podľa typu rúry) pri teplote 180°C cca 5-7 minút (teplovzdušná rúra).
  7. Ešte horúce potrieme vyšľahaným vaječným žĺtkom. Pečivo získa pekný lesklý povrch. Prípadne pečivo zdobíme podľa vlastnej fantázie.