Tradičný vianočný perník
Zdroj: súkr.archív
Medovník vs. perník
Často sa stretávam s názorom, že medovník a perník je jeden názov pre rovnaké pečivo. Nie je to pravda. V medovníku nikdy nesmie chýbať med, väčšinou je jeho jediným sladidlom. V perníkoch sa zväčša používa cukor aj med, alebo iba cukor a pridávame aj väčšie množstvo korenín.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 250 g tekutého medu
- 50 g masla
- 10 g (2 ČL) sódy bikarbóny
- 2 PL rum
- 600 – 700 g hladkej múky
- 2 KL mletej škorice
- 1 KL mleté klinčeky
- 1 KL mletého anízu
- štipka mletého badiánu
Postup:
- Vajcia a práškový cukor vymiešame do peny.
- Pridáme med, roztopené maslo, preosiate korenie a premiešame.
- V rume rozpustíme sódu bikarbónu a pridáme do masy.
- Postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme polotuhé cesto. Prikryté alebo zabalené do potravinovej fólie necháme v chladničke odstáť 24 hod. (cesto môžeme nechať odpočívať aj viac dni, bude lepšie).
- Pred pečením cesto necháme stáť pri izbovej teplote cca 2 hodiny. Cesto premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujem tvary. Kladieme ich na vymastený plech, ozdobíme na prúžky nakrájanými mandľami, ktoré do perníka jemne zatlačíme.
- Pečieme (podľa typu rúry) pri teplote 180°C cca 5-7 minút (teplovzdušná rúra).
- Ešte horúce potrieme vyšľahaným vaječným žĺtkom. Pečivo získa pekný lesklý povrch. Prípadne pečivo zdobíme podľa vlastnej fantázie.