Linecké pečivo - drobné sladké koláčiky na sviatky i všedný deň
Zdroj: súkr.archív
Je nesmierne veľa receptov, každý ten svoj považuje za najlepší. Dôležité je, aby sa s cestom dobre pracovalo. Potom vykrajujeme rôzne tvary, zlepujeme lekvárom, plnkou. Posypeme orechmi, mandľami, polejeme čokoládou, každý podľa chuti s využitím vlastnej kreativity.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškový cukor
- 1-2 vaječné žĺtky
- môžeme a nemusíme pridať citrónovú kôru
Postup:
- Všetky suroviny zmiešame a vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie. Odložíme do chladničky na 2-3 hodiny. Ja si zvyknem cesto urobiť večer a nechať odležať do druhého dňa.
- Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a formičkami vykrajujme rôzne tvary.
- Plech vyložíme fóliou na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C asi 10 -15 minút. Cesto musí ostať svetlé.
- Necháme vychladnúť. Potom kúsky pospájame a zdobíme... podľa chuti a vlastnej fantázie.
Poznámka: Ja som spájala linecké pečivo ríbezľovým lekvárom.