Ryžové guličky (Onigiri)

Beháte a často si lámete hlavu nad tým, čo je vhodné zjesť pred tréningom alebo pretekom? Tieto ryžové guličky zabalené do morskej riasy pochádzajú z kuchyne jedného japonského bežca. Biela ryža dokáže fajn schladiť v teple a morské riasy sú skvelým zdrojom iontov a soli.

Ingrediencie na 8 ryžových guličiek:

  • 2 šálky ryže na suši

  • 4 šálky vody

  • 2 lyžičky pasty miso

  • 3-4 plátky morskej riasy nori

Postup:

Ryžu uvaríme vo vode na sporáku alebo v ryžovare. Necháme vychladnúť. Do misky si nalejeme vodu a priebežne si namáčame ruky, aby sa na ne ryža nelepila. Vezmeme štvrť šálky ryže a rukami z nej vytvarujeme trojuholník. Na jednu stranu rovnomerne rozotrieme štvrť lyžičky misa. Prikryjeme ďalšou štvrťkou šálky ryže. Opäť vytvarujeme trojuholník tak, aby bolo miso všade pokryté ryžou. Preložíme plátky riasy nori na polovicu a pretrhneme. Zabalíme ryžový trojuholníček do polovice plátku tak, aby riasa zakryla všetku ryžu. Opakujeme postup so zvyšnou ryžou, misom a nori.

Pokiaľ chcete variantu bez sóje, môžete miso nahradiť naloženým zázvorom alebo pastou z japonských sliviek umeboši.


Vyskúšajte tiež:

Mexický ryžový šalát s tofu