Fotorecept: špenátovo-šošovicová polievka s kokosovým mliekom

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete a zároveň má minimum kalórií. Potravina, ktorú mnoho detí a dokonca aj dospelých nemôže ani cítiť, pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. Navyše so špenátom môžete v kuchyni vykúzliť mnohé dobrôtky.
Fotorecept: špenátovo-šošovicová polievka s kokosovým mliekom

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Špenát

Účinné látky v špenáte

Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. Nájdete v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín.

Nezanedbateľné plus je v tom, že jedna šálka surového špenátu nemá ani len desať kilokalórií.

Špenát proti rakovine

Nachádza sa tu viac ako desať rôznych flavonoidov s antioxidačnými účinkami. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, spájajúcich sa práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože či žalúdka.

Špenát prospieva aj srdcu

Jeho antioxidačné vlastnosti dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu, ktorá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná. Horčík zas zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík, pričom špenát zároveň obsahuje málo sodíka, ktorého nadbytok tlak zvyšuje.

Skúste si dať čo i len malý špenátový šalát, uvidíte, že sa to na vašom tlaku prejaví.

Čo sa týka spomínanej kyseliny listovej, je možné, že dokáže znížiť riziko mŕtvice. Ukázal to výskum z roku 2007, no túto súvislosť je ešte potrebné preveriť.

Rovnako by ju mali konzumovať tehotné ženy, pretože je mimoriadne dôležitá pre správny vývin plodu.

Špenát ako podpora mozgu

Táto zelenina zabezpečí, aby vám to lepšie myslelo. Doprajte si ju pravidelne, ochránite tak váš mozog pred predčasným starnutím a jeho typickými prejavmi. Ak vám záleží na tom, aby váš mozog správne fungoval aj v pokročilejšom veku, riaďte sa jednoduchým pravidlom – čím tmavšia listová zelenina, tým lepšie.

Špenát pre lepší zrak i kosti

Špenát si dokáže poradiť aj s problémami so zrakom, dokonca aj pri makulárnej degenerácii spôsobenej vekom. Je totiž dobrým zdrojom betakaroténu či luteínu, ktoré prospievajú očiam. V tomto prípade je lepšie uprednostniť tepelne upravený špenát.

Vitamín K, ktorý nájdete práve v špenáte, dokáže zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. K tomu prispievajú aj ďalšie minerály v tejto mimoriadne zdravej zelenine. Takže ak sa bojíte osteoporózy, špenát je jednou z odpovedí.

Okrem spomínaných pozitívnych účinkov dokáže špenát zabrániť vzniku vredov a vďaka rozmanitým fytonutrientom a pigmentom ochráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.

Využitie špenátu v kuchyni

Čerstvý špenát je ideálny na šaláty. Lístky treba pred použitím dôkladne umyť, pretože na nich bývajú čiastočky zeminy. Najlepšie je, keď špenát blanšírujete, teda prelejete vriacou vodou. Tým sa zničí obsah dusičnanov, zvýrazní sa farba a zjemní chuť, ktorá by začerstva mohla byť až kovová horká. Chuť špenátu vynikne vo vegetariánskych pokrmoch.

Dokonalosť práce so špenátom nájdete v talianskej kuchyni, kde sa uplatní nielen v cestovinách, ale aj ako náplň do cannelloni a tortellini. Vynikajúce sú quiche so špenátom alebo plnené záviny a palacinky. Ideálne chutí so syrmi ako je feta a gorgonzola alebo ricota. Do zeleninového vývaru sa hodia špenátové knedličky.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: cestoviny s ricottou a špenátom


Fotorecept: špenátovo-šošovicová polievka s kokosovým mliekom

Suroviny (pre 4 osoby):

• 1 cibuľa

• 4 strúčiky cesnaku

• červená šošovica

• kokosové mlieko

• zázvor

• 250 g špenátu

• korenie garam masala

• olej, soľ, korenie

tofu (my sme použili bylinkové)

• 1 limetku, prípadne citrón

Fotopostup prípravy špenátovo šošovicovej polievky s kokosovým mliekom nájdete v galérii.

Najčítanejšie články