3 druhy makaróniek
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Charakteristika makaróniek
Makarónky sú drobné pečivo, ktoré môže nám, Slovákom, pripomínať stare známe laskonky. Pozostávajú z dvoch častí, a to zo škrupinky koláčika a krému. Plnka je základ čokoládových plniek, do ktorých sa môžu pridávať orechy, káva, kokos alebo čerstvé ovocie. Dôležité je tiež, aby ste pri plnení koláčika vybrali správny pomer krému, nech piškótka pekne nasiakne. Keďže sa makarónky pečú z mandľovej múky, sú bezlepkové.
Preto by ste mali vždy dodržiavať presný postup a využívať tie najkvalitnejšie suroviny na dosiahnutie pravej luxusnej francúzskej chuti. Makarónky sú veľmi citlivé na prípravu a sú najmä o zručnosti.
3 recepty na makarónky
1. Čokoládové Makarónky
Ingrediencie:
-
100 g práškového cukru
-
50 g mandľovej múky
-
25 g kakaa
-
2 vaječné bielky
-
65 g kryštálového cukru
Čokoládové ganache:
-
200 g kvalitnej horkej čokolády
-
100 ml smotany na šľahanie
-
1 plátok masla
Postup:
V miske zmiešame mandľovú múku, práškový cukor a kakao. Túto sypkú zmes poriadne preosejeme. Z bielkov vyšľaháme sneh, keď začne držať tvar postupne primiešame kryštálový cukor. Nakoniec k nim vsypeme preosiatu sypkú zmes a už len stierkou ju opatrne zamiešame.
Cukrárenské vrecko položíme do vysokého pohára, naplníme ho cestom a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame rovnaké kolieska, tie si vopred prekreslíme alebo použijeme šablónu. S plechom párkrát buchneme o stôl a makaróny necháme 20 minút zaschnúť.
Potom ich vložíme do rúry a pečieme cca 13 minút. Upečené ich necháme vychladnúť na papieri a potom ich opatrne odlepíme. Medzitým si zohrejeme smotanu pod bod varu s plátkom masla. Do misky rozlámeme čokoládu, zalejeme ju ohriatou smotanou a vymiešame hladkú čokoládovú zmes. Necháme ju vychladnúť a odložíme stuhnúť do chladničky.
Upečené makaróny spájame opatrne čokoládovým ganache a máme hotovo!
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Makarónky s vanilkovým krémom
Ingrediencie:
-
200 g práškového cukru
-
110 g mletých mandlí
-
50 g krupicového cukru
-
4 vaječné bielka
Krém:
-
2 PL práškového cukru
-
1 PL smotany
-
1 ks syru Mascarpone
-
1 ks vanilkového lusku
Vyšľaháme bielky a postupne prisýpame krupicový cukor, až kým nevznikne celkom hladká a lesklá hmota. Pridáme najemno mleté mandle, práškový cukor, žlté farbivo a všetko vyšľaháme. Vzniknutou hmotou naplníme vrecko a s jeho pomocou vytvoríme na plechu, vyloženého fóliou na makarónky, kolieska, ktoré necháme na plechu zaschnúť približne pol hodiny. Korpusy pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160°C približne 12 minút.
Pripravíme krém: prešľaháme mascarpone s práškovým cukrom, smotanou a vydlabaným vnútrom lusku. Hotovým krémom naplníme koláčiky a uložíme ich odpočinúť do chladničky.
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
3. Makarónky s nutelou, džemom alebo karamelom
Ingrediencie:
-
90 g bielkov (cca 3 ks - záleží od veľkosti vajíčok, treba bielka odvážiť)
-
110 g mandľovej múky
-
200 g práškového cukru,
-
50 g krupicového cukru
Postup:
Mandle a práškový cukor pomelieme spolu v sekacom mixéri na čo najjemnejší prášok a presitkujeme. Čo neprejde cez sito, dáme bokom. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, a keď začnú vytvárať penu, postupne - na 3 krát pridávame krupicový cukor a šľaháme ďalej, kým nezačnú tvoriť špičky (majú pripomínať penu na holenie). Do vyšľahaných bielkov veľmi jemne a postupne pridávame preosiatu zmes mandlí a práškového cukru. Ručne a veľmi jemne premiešame. Hmota je hotová ak pripomína lávu, ktorá sa pomaly po dopade stráca.
Makarónkové cesto si dáme do cukrárskeho vrecka a na plechu, vystlanom papierom na pečenie, tvoríme malé "dukátiky"
Osobne mi pomáha, keď si počítam do 3 pri každom toliariku. Ak už máme takéto kôpky na plechu, doslova buchneme cca 5 krát plechom o stôl (pracovnú dosku) aby sa stratili vzduchové bublinky.
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Takéto surové makarónky necháme postáť na plechu cca 30 minút aby im zaschol povrch (ak to vynecháte, popraskajú). Ak nám po dotyku prstom už nelepia, sú pripravené na upečenie. Pečieme pri teplote 150 °C od 12 do 15 minút. Potom necháme vychladnúť a môžeme ich pospájaním naplniť.
Krém: maslo + mascarpone (musia byť izbovej teploty, aby sa nezrazil krém ) v pomere 2:3 si zmiešame s práškovým cukrom a potom podľa príchutí pridáme nutelu, džem, karamel. Keďže každý má svoj obľúbený krém, možnosti sú neobmedzené.
Vyskúšajte tiež: