Špenátová polievka

I keď v detstve asi väčšina z vás neobľubovala túto zeleninu, v dospelosti iste oceníte všetky jej zdravotné benefity. Navyše ste už určite dávno zistili, že sa z nej dajú pripraviť naozaj chutné jedlá. Vyskúšajte aj túto špenátovú polievku od slovenského šéfkuchára.
Špenátová polievka

Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Špenát

Zelenina plná vitamínov a minerálov. Obsahuje obrovské množstvo vitamínov K, A a C. Zadržiava v organizme vápnik, čo je dôležitou prevenciou pred obávaným rednutím kostí, odborne nazývaným osteoporóza.

Špenát je bohatý nielen na vápnik, ale i zinok a magnézium. Okrem toho je plný výborných antioxidantov, predovšetkým flavonoidov a karotenoidov.

Obsahuje i dosť šťavelanov, na tento fakt by si mali dať pozor ľudia s chronickými ochoreniami obličiek!

Recept: špenátová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g špenátových listov

  • 2 zemiaky

  • 1 cibuľu

  • maslo alebo rastlinné maslo

  • 400 ml hydinový vývar

  • 1 strúčik cesnaku

  • mleté čierne korenie

  • muškátový orech

  • 50 ml smotany

Šéfkuchár Peter Varga

Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a dozlatista osmažíme. Pridáme štyri nasekané strúčiky cesnaku, trochu osmažíme (cesnak sa ľahko pripáli), zalejeme pol litrom hydinového vývaru alebo vodou, pridáme dva olúpané nahrubo nastrúhané zemiaky a uvedieme do varu.

Keď sú zemiaky mäkké, pridáme balíček špenátového pretlaku. Nemusíme rozmrazovať, rozmrazí sa varom. Potom odstavíme z platne a ručným mixérom rozmixujeme. Ak by sme nemali žiaden mixér, musíme zemiaky prepasírovať sitom, no nie je to nijako prácne.

Rozmixovanú zmes podľa potreby zriedime vývarom alebo vodou, aby mala polievka hustú konzistenciu.


Vyskúšajte tiež:

Špenátové muffiny s dvomi druhmi syra