Granola s jablkami a škoricou
Zdroj: Shutterstock.com
Granola
Ingrediencie na 8 až 10 porcií:
-
1-2 lyžičky kokosového oleja
-
4 šálky scedených ovsených krúpov, namočených 6-8 hodín alebo cez noc
-
1 jablko nakrájané na plátky
-
1⁄2 šálky sušených kokosových vločiek
-
2 lyžičky mletej škorice
-
2 lyžice javorového sirupu alebo 1 lyžica nektáru z agáve
-
1 lyžička vanilkového extraktu
-
1⁄2 lyžičky morskej soli
-
1⁄2 šálky nasekaných mandlí
-
1⁄2 šálky nasekaných dyňových semienok
-
2⁄3 šálky hrozienok
Vyskúšajte tiež:
Konopné mlieko
Ingrediencie na 5 šálok:
-
1⁄4 šálky lúpaných, tepelne neupravených konopných semienok
-
4 šálky vody
-
1⁄4 lyžičky morskej soli
-
1 až 2 lyžičky agávového nektáru alebo javorového sirupu (podľa chuti)
Zdroj: Shutterstock.com
Postup:
Predhrejeme rúru na 120 °C. Dva plechy vymastíme olejom. V mixéri pol minúty mixujeme krúpy, jablko, kokos, škoricu, sladidlo, vanilku a soľ. Zoškriabeme zmes zo stien mixéru, mixujeme dalších 30 sekúnd a ešte raz postup zopakujeme. Zmes preložíme do misy, pridáme mandle a dyňové semienka. Dôkladne premiešame.
Zmes v tenkej vrstve rozotrieme na pripravené plechy. Pečieme dve až štyri hodiny, pokiaľ nie je müsli suché a chrumkavé. Počas pečenia zmes niekoľkokrát obrátime. Môžeme piecť i kratší čas na vyššej teplote, ale v tom prípade zmes často kontrolujeme, aby sa nepripálila.
Necháme vyschladnúť a primiešame hrozienka. Podávame s rastlinným mliekom a nakrájaným banánom alebo čerstvými lesnými plodmi. Müsli vydrží vo vzduchotesnej nádobe tri až štyri týždne.
Mlieko si pripravíme tak, že nasypeme semienka, vodu a soľ do mixéru a mixujeme na vysoký výkon minútu až dve, pokiaľ nie je zmes hladká a nepodobá sa mlieku. Ak chceme mlieko sladšie, pridáme podľa chuti agávový nektár alebo javorový sirup. Konopné mlieko vydrží v chladničke štyri až päť dní.