Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Medvedí cesnak
Charakteristická je pre ňu výrazná aróma a dlhé listy podobné konvalinke. Táto zdravá a liečivá bylinka pomáha ľuďom pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Uľaví pri žalúdočných problémoch, hnačkách, odporúča sa konzumovať i pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a znižovaní krvného tlaku. Liečivé účinky medvedieho cesnaku sú známe rovnako pri bolestivých krčových žilách a migrénach.
Medvedí cesnak je výbornou bylinkou pri detoxe, posilnení imunity, ale aj liečbe konkrétnych ochorení, ak už prepuknú, napríklad nádchy či zápalu priedušiek.
Medvedí cesnak v kuchyni
Chutná bylinka má pestré využitie aj v našich jedálničkoch, obľúbená je ako prísada do polievok, nátierok, masla, omelety, zemiakov. Ďalej tiež býva ingredienciou v pestách do cestovín či šalátov. Výborne ochutí akékoľvek varené, dusené, pečené či grilované mäso.
Medvedí cesnak tepelnou úpravou nestráca svoje účinky a dodáva jedlám osobitú chuť!
Okrem toho sa z nej pripravujú rôzne tinktúry a čaje. Tie sa používajú na čistenie krvi, hojenie rán alebo posilnenie srdcovo-cievneho systému.
Vyskúšajte tiež:
Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku
Fotorecept: cestoviny s lososom a pestom z medvedieho cesnaku
Suroviny pre 2 osoby:
-
1 plátok z lososa
-
1 citrón
-
1 lyžica pesta z medvedieho cesnaku.
-
olivový olej
-
parmezán
-
soľ a korenie
-
kvalitné špagety