Fotorecept: treska na rajčinách a kokosovom mlieku
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Treska
Žije najmä vo vodách Atlantického oceánu od Špicbergov k západnému pobrežiu Veľkej Británie a pozdĺž brehov Grónska a Severnej Ameriky. Nórsko je priekopníkom farmového chovu tresiek a zaviedlo rad prísnych opatrení, aby zaručilo jeho optimálny rozvoj pri rešpektovaní okolitých ekosystémov. Ryby musia mať dostatok priestoru, kvalitnú vodu a správne krmivo. Jednotlivé fázy chovu nesmú narušovať prírodné cykly ostatných živočíchov a farmovaným exemplárom sa zamedzuje únik do voľnej prírody, aby neoslabovali populáciu voľne žijúcich rýb.
Charakteristika a význam tresky pre zdravie
Vďaka dostatku pohybu aj bohatej, pestrej a zdravej strave je biele tresčie mäso pevné, jemné a šťavnaté. Je chudšie ako mäso iných rýb tohto druhu a nemá mnoho kostí. Skvelo vonia, chutí a navyše obsahuje vitamíny B1, B2 a B12, ďalej draslík, sodík, horčík, vápnik a fosfor.
Využitie tresky v kuchyni
Zo zhruba 200 g filiet je možné pripraviť širokú škálu pokrmov stredomorskej či ázijskej kuchyne. Ingrediencie nesmú prehlušiť jemnú chuť rybieho mäsa, ktorého vlastnosti najlepšie vyniknú šetrným varením pri teplote 71 – 82 °C alebo pri príprave v pare. Rybu je možné taktiež piecť, vyprážať, fritovať či grilovať tak vcelku, ako vo forme filiet.
Tresčie mäso sa ľahko rozpadáva, preto šéfkuchári odporúčajú dôkladné dodržiavanie času tepelnej úpravy a opatrné zaobchádzanie: fileta na panvici alebo na grile by sa mala obracať iba raz, aby na tanieri dobre vyzerala. Chuť mäsa sa najlepšie rozvinie, ak vnútri zostane priehľadné.
-
Klasickým variantom je pečenie jemne osolenej a okorenenej tresky s kožou.
-
Jemný a chutný pokrm vznikne varením tresčieho mäsa vo vývare so zeleninou a čerstvými bylinkami.
-
Tradičným nórskym predkrmom je surová treska marinovaná vo vysokokvalitnom oleji.
Vyskúšajte tiež:
Fotorecept: losos s kaparmi, kôprom a horčicovou kašou
Fotorecept: treska na rajčinách a kokosovom mlieku
Suroviny:
• 300 g filiet z tresky
• rajčiny - rôzne druhy, asi 500 g
• korma curry zmes s kokosovým mliekom
• červená tandoori curry pasta
• mangové chutney
• soľ, korenie, olej