Fotorecept: nasi goreng

Ide o ukážku jednoduchej a zdravej indonézskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom býva ryža, tofu, kuracie mäso, pripadne krevety či zelenina. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža.
Fotorecept: nasi goreng

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Nasi goreng

Doslova znamená vyprážaná ryža. Je to taktiež indonézske národné jedlo, ktoré je možno servírovať kedykoľvek počas dňa, raňajok, obedu či večere. Zvyčajne sa pripravuje zo zvyšku ryže z predošlého dňa, pretože ryža nie je vodnatá.

Pálivá pasta a omáčka

Nikdy však nesmiete zabudnúť na omáčku sambal čo je pálivá pasta, používaná ako prísada do pokrmov. Základom je lisovaný cesnak, paprika, zázvor, čili papričky a korenie. Taktiež sa pridáva špeciálna omáčka zo sladkej sóje.

Indonézska sladká sójová omáčka

Balijsky kuchári používajú indonézsku sladkú sójovú omáčku, ktorá konzistenciou pripomína javorový sirup a je o poznanie sladšia než tie bežne dostupné. My si ju môžeme pripraviť zmiešaním 1/4 šálky bežnej sójovej omáčky a 1/4 šálky trstinového cukru. Získanú zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a miešajte, pokým zmes nedosiahne konzistenciu javorového sirupu.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob


Fotorecept: nasi goreng

Suroviny (4 porcie):

• 400 g jasmínovej ryže (uvarenej deň vopred)

• 200 g kuracieho mäsa

• 3 vajcia

• 1 nadrobno nasekaná cibuľa

• 1 lyžica nasekaného zázvoru

• 1 lyžica nasekaného cesnaku

• 1 lyžica sladkej sójovej omáčky

• 1 lyžica sójovej omáčky

• 1 lyžica ustricovej omáčky

• 1 lyžička chilli zmesi Sambal Olek

jarná cibuľka

Fotopostup prípravy nasi goreng nájdete v galérii.