Fotorecept: francúzska cibuľová polievka

Konzumuje sa surová, varená, pečená aj smažená. Ťažko sa bez nej zaobíde nejaká kuchyňa. Cibuľa tvorí základ väčšiny jedál. To je však len jedna časť jej využitia. Vo veľkom sa používa ako prírodný liek, ktorý funguje už po stáročia.
Fotorecept: francúzska cibuľová polievka

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív | Zdroj: súkr.archív

Cibuľa

Cibuľa je odpradávna pestovaným kuchynským korením. Dostala sa k nám pravdepodobne z Ázie, zo Stredného východu. V mnohých dokumentoch sa uvádza, že Egypťania si uctievali cibuľu už v časoch faraónov. Podľa nich symbolizovala nesmrteľnosť.

Čím je cibuľa silnejšia, tým je zdravšia (pri krájaní viac "plačeme").

Druhy cibule

Poznáme viac druhov cibule, medzi najznámejšie patrí:

Biela cibuľa - ostrejšia ako žltá, vhodná je na pečenie a na prípravu plniek, chuťoviek, chlebíkov, šalátov.

Žltá cibuľa - najostrejšia a najviac využívaná v kuchyni do rôznych jedál.

Červená cibuľa - má krásne purpurovo sfarbenú šupku. Obsahuje omnoho viac zdraviu prospešných látok ako biela alebo žltá.Jej vrstvy sú biele s ružovým okrajom. Najlepšie chutí v surovom stave, vhodná je najmä do šalátov a do marinád na mäso.

Šalotka - ide vlastne o poddruh cibule. Vytváraná je niekoľkými malými cibuľkami. Je najjemnejšia a využíva sa ako koreninová prímes do rôznych jedál a šalátov i na priamu konzumáciu.

Cibuľa v kuchyni

Najchutnejšia a najviac prospešná je v surovom stave, pretože sa v nej zachová najviac živín. Výborná je dusená, varená i grilovaná. Je neodmysliteľnou súčasťou prípravy mäsových jedál, chutné sú napríklad aj cibuľové koláče.

Účinky cibule na zdravie

Cibuľa obsahuje 89% vody, bielkoviny i cukry. Najvýznamnejšou zdraviu prospešnou látkou je alicín, ktorý má za následok jej antibakteriálny účinok. Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Cibuľa je bohatá na kyselinu listovú, obsahuje vitamín B, C a E. Pokiaľ ide o minerálne látky, významné zastúpenie patrí železu, zinku, síre, fosforu, horčíku, draslíku, vápniku, sodíku, medi a jódu.

Cibuľa v surovom stave ničí choroboplodné zárodky, ale zároveň dokáže zastaviť aj rast niektorých baktérií a mikroorganizmov.

Cibuľa podporuje účinok vitamínu C pri chorobách dýchacích ciest a pri vykašliavaní hlienov. Ovplyvňuje činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, zabraňuje zahusťovaniu krvi. Taktiež je vhodnou prevenciou proti osteoporóze, pomáha znížiť riziko vzniku artériosklerózy a rôznych trombóz (tvorba zrazenín v tepnách a žilách). Pre svoju močopudnosť sa odpradávna používala ako liek pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom. Má protizápalové a hlien uvoľňujúce účinky. Dokonca sa dá použiť na liečbu po poštípaní včelou a hmyzom. Známa je tiež ako prírodné afrodiziakum a ovplyvňuje i rast vlasov a pevnosť nechtov.


Vyskúšajte aj túto polievku:

Fotorecept: miso polievka


Fotorecept: francúzska cibuľová polievka

Suroviny:

• 800 g cibule

• 1l hovädzieho vývaru

• 2 dl suchého červeného vína

• 2 lyžičky trstinového cukru

• 3 strúčiky cesnaku

• 1-2 lyžičky citrónovej šťavy

• soľ, korenie

• plátky bagety

• nastrúhaný syr, najlepšie ementál

Fotopostup prípravy francúzskej cibuľovej polievky nájdete v galérii.