Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Reďkovka
Správne reďkev siata pravá (Raphanus sativus, var. radicula) patrí do čeľade kapustovité (Brassicaceae). Pestuje sa pre malú guľovitú, oválnu, podlhovastú, valcovitú zhrubnutú hľuzu s priemerom 2 až 5 cm.
Druhy reďkovky
Reďkovky si môžeme dopestovať alebo siahnuť do regálov so zeleninou. Poznáme viac druhov, tvarov a farby. Napríklad reďkovku mesačnú, letnú, jesenno-zimnú. Tešíme sa najmä na jarnú reďkovku, ktorá prichádza na trh po dlhších zimných mesiacoch a je výborným zdrojom vitamínu C. Čo sa týka tvaru buľvy, môžu byť okrúhle (väčšie, menšie), valcovité a ihlanovité. Dnes nie je problém stretnúť sa s rôznymi farbami reďkovky, s červenou, bielou, čiernou, zlatistou, tmavo fialovou, či s dvojfarebnou.
Účinné látky v reďkovke
Reďkovky obsahujú vitamín C, vitamín B ( B1,B2, B3, B5, B6, B9) a éterické oleje. Sú nízkokalorické, obsahujú málo tuku a výborne sa hodia pri redukčnej diéte - najmä reďkovka biela. Okrem vody obsahujú aj dôležité minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok. Výborná a zdravá je šťava zmiešaná s mrkvovou. Éterické oleje obsiahnuté v reďkovke podporujú tvorbu žlče, povzbudzujú chuť do jedla a urýchľujú tráviaci proces, okrem toho majú aj diuretické účinky.
Napriek tomu, že je reďkovka zdravá, treba ju konzumovať s mierou, pretože vo väčšom množstve dráždi tráviaci trakt.
Ďalšie účinky reďkovky na organizmus
V období chrípky podporujú imunitu, pomáhajú pri nachladnutí, uvoľňujú hlieny. Ničia baktérie a plesne. Výborná je šťava z červenej reďkovky spolu so šťavou z mrkvy. Pôsobia preventívne pri vzniku žlčových, obličkových, močových kameňov.
Použitie reďkovky v kuchyni
Reďkovka sa v kuchyni najčastejšie používa do šalátov, alebo ako ozdoba do rôznych nátierok. Prípadne na tepelnú úpravu, najčastejšie v ázijskej kuchyni (vid. náš recept). Zaujímavým použitím môže byť aj kvasená či fermentovaná reďkovka.
Vyskúšajte tiež:
Reďkovkový šalát s jarnou cibuľkou
Fotorecept: restované reďkovky s tofu syrom na ázijský spôsob
Suroviny:
• 2 zväzky čerstvých reďkoviek
• 1 zväzok jarnej cibuľky
• 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
• 1 chilli paprička nakrájaná na jemno
• hrsť nesolených arašidov
• 4 lyžice sójovej omáčky
• 1 lyžica svetlých sezamových semienok
• ryžové rezance
• klíčky k podávaniu (my sme použili reďkovkové a hráškové klíčky)
Na marinované tofu:
• 200 g tofu
• 1 lyžica korenia piatich vôní
• 1 nakrájaný strúčik cesnaku
• 1 lyžička korenia piatich vôní
• 1 lyžička kari korenia
• 4 lyžice sójovej omáčky