Fotorecept: pečený baklažán s miso pastou a rezancami

Baklažány sa zvyknú pestovať v rôznych tvaroch a farbách - od bielych až k fialovým odtieňom. Bez ohľadu na tvar či farbu obsahujú mnoho prospešných živín a fytochemických zlúčenín, vďaka čomu sa zaraďujú medzi významné potraviny. Dajú sa z nich pripraviť rôzne dobrôtky, ktoré ulahodia zdraviu i chuťovým bunkám.
Fotorecept: pečený baklažán s miso pastou a rezancami

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Baklažán

Botanicky je baklažán ovocie, ale spolu s paradajkami a zemiakmi - tvoria jednu tzv. solanínovú rodinu.

Jedna šálka fialového baklažánu obsahuje iba 120 kJ, ale relatívne veľa vlákniny (2,5 g), draslíka (250 mg), vitamínov B, ďalej mangán a meď. Takže baklažán je výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog.

Silné antioxidačné farbivo šupky (antokyanín nazunín) účinne chráni membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý okrem iného prenáša vaše signály z mozgu do svalov.

Baklažán nemá rád chlad

V chladničke vydrží asi 7 dní, potom dužina tmavne a zhorkne. Baklažán je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri týchto ochoreniach: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, rakovina, cukrovka, zápcha a hemochromatóza.

Čo s baklažánom v kuchyni

Najjednoduchšie je baklažán grilovať – môžete vcelku alebo ešte lepšie nakrájaný na kolieska. Posolíte, jemne okoreníte a grilujete. Vynikajúci je ako príloha k mäsu. Môžete skúsiť aj baklažánové placky, či nátierku z pečeného baklažánu, prípadne vyskúšajte zapečený baklažán s cestovinami a syrom.


Vyskúšajte tiež:

Pita chlieb s baklažánom a balkánskym syrom


Fotorecept: pečený baklažán s miso pastou a rezancami

Suroviny (pre dve osoby)

• 1 baklažán

• 1 pl. miso pasty

• ryžový ocot

sezam

• lístky koriandru

• reďkovky

• ryžové rezance

• 1 pomaranč

• 1 červená chilli paprička

Fotopostup prípravy pečeného baklažánu s miso pastou a rezancami nájdete v galérii.