Fotorecept: pečený baklažán s miso pastou a rezancami
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Baklažán
Botanicky je baklažán ovocie, ale spolu s paradajkami a zemiakmi - tvoria jednu tzv. solanínovú rodinu.
Jedna šálka fialového baklažánu obsahuje iba 120 kJ, ale relatívne veľa vlákniny (2,5 g), draslíka (250 mg), vitamínov B, ďalej mangán a meď. Takže baklažán je výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog.
Silné antioxidačné farbivo šupky (antokyanín nazunín) účinne chráni membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý okrem iného prenáša vaše signály z mozgu do svalov.
Baklažán nemá rád chlad
V chladničke vydrží asi 7 dní, potom dužina tmavne a zhorkne. Baklažán je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj pri týchto ochoreniach: zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, rakovina, cukrovka, zápcha a hemochromatóza.
Čo s baklažánom v kuchyni
Najjednoduchšie je baklažán grilovať – môžete vcelku alebo ešte lepšie nakrájaný na kolieska. Posolíte, jemne okoreníte a grilujete. Vynikajúci je ako príloha k mäsu. Môžete skúsiť aj baklažánové placky, či nátierku z pečeného baklažánu, prípadne vyskúšajte zapečený baklažán s cestovinami a syrom.
Vyskúšajte tiež:
Pita chlieb s baklažánom a balkánskym syrom
Fotorecept: pečený baklažán s miso pastou a rezancami
Suroviny (pre dve osoby)
• 1 baklažán
• 1 pl. miso pasty
• ryžový ocot
• sezam
• lístky koriandru
• reďkovky
• ryžové rezance
• 1 pomaranč
• 1 červená chilli paprička