Fotorecept: talianske rizoto s feniklom, citrónom a bresaolou

Temne červené, tenké plátky sušeného hovädzieho mäsa pochádzajú zo severu Talianska, z Lombardie. Nasolené mäso sa 2-3 mesiace suší na vzduchu a správne vyzreté má tmavo červenú až purpurovú farbu. Keď si privoniate, ucítite ľahkú sladkastú vôňu, no a tá chuť bresaoly vás zaručene dostane. Napríklad aj v nasledujúcom talianskom rizote.
Fotorecept: talianske rizoto s feniklom, citrónom a bresaolou

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Bresaola

Pôvod Bresaoly je smerovaný do údolia Valtellina na severe Lombardie, tu sa vyrába podľa tradičného postupu. V prvom kroku je vybrané ** mäso pochádzajúce z býkov a kráv starých 2 - 4 roky.** Tá najkvalitnejšie bresaola je z časti hovädzieho zadného nazývaného kvetovaná špička (la punta d'anca), používa sa aj vrchný šál (il magatello) a spodný šál (la sottofesa). Očistené mäso je dva týždne naložené v soli, potom natiahnuté do črievka a vysúšané. Následne prebieha zrenie, ktoré trvá dva až tri mesiace.

Všetky postupy prebiehajú tak, aby bola zaistená tá najvyššia kvalita produktu, zahŕňajúce samo konzervujúcu schopnosť a ľahkú stráviteľnosť. Bresaolu spoznáte jednoducho podľa výraznej tmavočervenej farby.

Možnosti spracovania bresaoly

Môže to byť delikátny predkrm, ľahká večera, alebo jednoducho len skvelá chuťovka k vínu a príjemnému večeru. Plátky Bresaoly rozložte na tanier (ako napríklad Carpaccio), pokvapkajte tým najlepším olivovým olejom a posypte nastrúhaným parmezánom (najlepšie Parmigiano-Reggiano) a čerstvo mletým korením. Môžete tiež posypať žeruchou alebo rukolou a kaparmy.

Podávajte s čerstvým pečivom, bruschettou a veľkými chrumkavými olivami. Ďalšou možnosťou je pridať Bresaolu do cestovín, či k rissotu a máte ďalšie skvelé jedlá.


Vyskúšajte aj túto pochúťku:

Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)


Fotorecept: talianske rizoto s feniklom, citrónom a bresaolou

Suroviny:

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 1 menší fenikel

  • 1 šalotka

  • kôra z jedného bio citrónu

  • ryža Carnaroli, prípadne Arborio

  • parmezán

  • bresaola

  • maslo

  • 1,5 dcl bieleho vína

  • rukola, prípadne feniklová vňať na ozdobu

Fotopostup prípravy talianskeho rizota s feniklom, citrónom a bresaolou nájdete v galérii.