Žitno-pšeničné šišky v horkej čokoláde s pistáciami

Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.

Suroviny:

  • 30 g masla (+ na potretie plechu a šišiek)

  • 350 ml vlažného mlieka

  • 1 kocka čerstvého droždia

  • 150 g sladidla

  • 1 balíček vanilkového pudingu

  • 1 lyžička vanilkového extraktu

  • štipka soli

  • 2 vajíčka

  • 300 g hladkej múky

  • 300 g žitnej celozrnnej múky

Na ozdobenie:

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Pripravte si kvások, do misky dajte polovicu mlieka, rozdrobte do neho droždie, posypte štipkou cukru a trochou múky, nechajte prikryté asi 10 minút. Do mixéra dajte 1/2 múky, soľ, vanilkový extrakt aj vanilkový puding so sladidlom, premiešajte. Do stredu nalejte kvások. Začnite mixovať, a postupne pridávajte vajíčka, zbytok múky a mlieka. Cesto by malo byť tuhšie, ale pružné. Preložte ho do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Rúru si predhrejte na 190°C. Vykysnuté cesto dajte na pomúčený vál, vyvaľkajte na hrúbku cca 1 cm. Vykrajujte kolieska s otvorom. Plech si vymažte maslom, položte tam vykrojené šišky, prikryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Pred vložením do rúry potrite roztopeným maslom.

Na ozdobenie si rozpustite horkú čokoládu nad parou – 150 g čokolády + 60 g masla. Šišky do nej namočte jednou stranou a posypte nasekanými pistáciami.

Ozdobiť ich môžete podľa vašej chuti, nemusí to byť len čokoláda. Pokojne ich potrite lekvárom. Ak budete šišiky vykrajovať z hrubšieho cesta, dajú sa ľahko rozkrojiť a naplniť.


Vyskúšajte tiež:

Fašiangové pampúšiky zo špaldovej múky