Fotorecept: miso polievka

Japonská miso polievka je jednou z najzdravších polievok sveta, a to je zrejme aj dôvod jej vzrastajúcej obľuby. Je zdravou a rýchlou pochúťkou s mnohými benefitmi pre váš organizmus. Pozrite sa, ako ju pripraviť podľa nášho fotoreceptu.
Fotorecept: miso polievka

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Miso pasta

Miso polievku môžete podávať ako energiou nabíjajúce raňajky, ľahký obed alebo výdatnú, napriek tomu nízko kalorickú večeru, keď použijete všetky rozmanité prísady od tofu, cez zeleninu a huby, až po morské riasy.

Základom pri príprave miso polievky je miso pasta. Táto extrémne zdravá fermentovaná pasta je stále častejšie používaná v modernej gastronómii - glazujú sa ňou ryby a mäsá alebo sa pridáva práve do obľúbenej miso polievky.

Miso pasta však nie je len fermentovaným základom pre prípravu ďalších jedál, je aj vysoko cenená pre svoje nutričné hodnoty,vysoký obsah vitamínu B a proteínov a verí sa, že má protikarcinogénne účinky. Základnou surovinou pre fermentáciu sú sójové bôby aj ďalšie obilniny, ako je jačmeň, ryža, pšenica, pohánka, raž, ale aj konopné semená.

Fermentácia prebieha od 5 dní až po niekoľko rokov a je veľmi dôležitým procesom. Čím dlhšia fermentácia, tým viac účinných látok a chutí. Napriek tomu, že mnohí namietnu, že miso pasta má vysoký obsah soli, je dokázané, že paradoxne unikátne sójové proteíny sú jedným z dôvodov, prečo miso podporuje kardiovaskulárny systém.

Japonský zázrak

Všeobecné povedomie o zdravotných výhodách asi nie je tým hlavným dôvodom, prečo Japonci jedia miso polievku aj niekoľkokrát denne - a začínajú už od raňajok. Jednoducho im chutí, zahreje, zasýti, pretože má vysoký obsah proteínov. Napriek tomu má málo kalórií.

V roku 2003 Japonské národné centrum pre výskyt rakoviny odporučilo miso polievku ako prevenciu proti rakovine prsníka, pokiaľ ju konzumujete každý deň. A stačí si do nej dať len pár kúskov tofu a morskú riasu, tak ako to dnes už servírujú rýchle občerstvenia.

Ako miso používať v kuchyni

Rozmiešajte v troche vody alebo vývaru a pridajte do pokrmu. Miso sa dá v mnohých prípadoch zamieňať aj so sójovými omáčkami shoyu a tamari.

Miso použite na dochutenie všetkých možných pokrmov - polievok (vrátane vývarov), nátierok, strukovinových a zeleninových jedál, omáčok (i tých smotanových).

Miso sa výborne kombinuje s pohánkou a tiež s hubami (pridajte trochu misa na konci dusenie, zahustí šťavu z húb a vytvorí lahodnú omáčku). K príprave šalátových dressingov a dipov - kombinujte s kyslou zložkou (ocot, citrónová šťava), olejovou zložkou (olivový, sezamový alebo iný olej, sezamová pasta tahini) a sladkou zložkou (med, javorový, jačmenný, agávový alebo iný sirup). Skúste napríklad arašidový miso dressing alebo miso-tahini dresing.

Výborne sa hodí na ešte horúci varený karfiol, brokolicu, špargľu alebo fazuľové struky.


Vyskúšajte aj túto zdravú polievku:

Fotorecept: mrkvovo – koriandrová polievka


Fotorecept: miso polievka

Suroviny:

• 1 liter zeleninového vývaru

• 4 lyžice miso pasty, najlepšie hnedej

• 2 lyžice sójovej omáčky

• asi 3 cm čerstvého zázvoru

• zväzok jarnej cibuľky

• 1 väčšia mrkva

• 1 balenie udon rezancov (alebo akýchkoľvek pšeničných rezancov)

• 1 balíček tofu

• 1 hrsť čerstvých shiitake húb

• wakame morská riasa

Fotopostup prípravy miso polievky nájdete v galérii.