Fašiangové pampúšiky zo špaldovej múky
Zdroj: Shutterstock.com
Ingrediencie:
-
130 ml mlieka
-
120 g masla alebo margarínu
-
550 g špaldovej múky polohrubej alebo pohánkovej múky celozrnnej
-
1 balíček sušeného droždia
-
40 g cukru
-
1 balenie vanilkového cukru
-
nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra
-
3 stredne veľké vajcia
-
1 žĺtok
-
tuk na pečenie
-
práškový cukor
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup:
V malom hrnci ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné a rozpustite v ňom maslo alebo margarín. Múku nasypte do misy spolu s práškovým droždím. Ostatné prísady pridajte do mlieka s roztopeným maslom a napokon všetko spolu vlejte do misy s múkou a droždím.
Zmes potom vypracujte miesením na hladké cesto, položte na teplé miesto a nechajte kysnúť približne 45 minút. Keď sa vám cesto zdvihne, položte cesto z misy na ľahko vymúčenú pracovnú plochu a ešte raz dobre premieste. Potom z neho vyformujte valec a rozrežte ho na 15 kusov. Znovu zľahka premiešajte a nechajte chvíľu nakysnúť.
Pripravte si nádobu s olejom na vyprážanie. Olej by mal byť vyhriaty na 175 až 180°C.
Každý bochník potom stlačte dlaňou a od stredu z neho vytvarujte kruh o priemere asi 15 cm. Cesto musí byť v strede tenšie a smerom ku okrajom hrubšie. Takto spracované dáme kusy vyprážať do zlatohneda.
Potom ich vyberte a poprášte práškovým cukrom. Tieto pampúšky chutia výborne, ak na ne nalejete trochu vanilkového pudingu.
Vyskúšajte aj túto fašiangovú pochúťku: