Fašiangové pampúšiky zo špaldovej múky

Obdobie fašiangov je typické hodovaním a množstvom nie vždy zdravého jedla. Skúste to tento rok inak a pripravte si pochúťky zo šetrnejších ingrediencií. Napríklad tieto pampúšiky od slovenského šéfkuchára.

Ingrediencie:

  • 130 ml mlieka

  • 120 g masla alebo margarínu

  • 550 g špaldovej múky polohrubej alebo pohánkovej múky celozrnnej

  • 1 balíček sušeného droždia

  • 40 g cukru

  • 1 balenie vanilkového cukru

  • nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra

  • 3 stredne veľké vajcia

  • 1 žĺtok

  • tuk na pečenie

  • práškový cukor

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

V malom hrnci ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné a rozpustite v ňom maslo alebo margarín. Múku nasypte do misy spolu s práškovým droždím. Ostatné prísady pridajte do mlieka s roztopeným maslom a napokon všetko spolu vlejte do misy s múkou a droždím.

Zmes potom vypracujte miesením na hladké cesto, položte na teplé miesto a nechajte kysnúť približne 45 minút. Keď sa vám cesto zdvihne, položte cesto z misy na ľahko vymúčenú pracovnú plochu a ešte raz dobre premieste. Potom z neho vyformujte valec a rozrežte ho na 15 kusov. Znovu zľahka premiešajte a nechajte chvíľu nakysnúť.

Pripravte si nádobu s olejom na vyprážanie. Olej by mal byť vyhriaty na 175 až 180°C.

Každý bochník potom stlačte dlaňou a od stredu z neho vytvarujte kruh o priemere asi 15 cm. Cesto musí byť v strede tenšie a smerom ku okrajom hrubšie. Takto spracované dáme kusy vyprážať do zlatohneda.

Potom ich vyberte a poprášte práškovým cukrom. Tieto pampúšky chutia výborne, ak na ne nalejete trochu vanilkového pudingu.


Vyskúšajte aj túto fašiangovú pochúťku:

Zdravé fašiangové šišky zo špaldovej múky