Fotorecept: zapekaná bravčova panenka s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši

Máte chuť na kvalitné mäso a chceli by ste ho nejako oživiť a pritom pripraviť zdravo? Nech sa páči, vyskúšajte kombináciu bravčovej panenky, prosciutta, šalvie a zemiakov.
Fotorecept: zapekaná bravčova panenka s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Šalvia

Čaj zo šalviových listov sa pije pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke). Pri vnútornom použití majú mnohé pozitívne účinky na ľudské zdravie najmä vňať a listy. Často sú využívané pri žalúdočných a črevných problémoch, ako aj pri ťažkostiach so žlčníkom či nadúvaním. Popísaný je však aj pozitívny vplyv na krvný beh a nervovú sústavu. Šalvia lekárska má tiež protizápalové, antivirotické a antibakteriálne účinky.

Vnútorné použitie je doporučené aj pri nadmernej tvorbe materského mlieka a ženám vie pomôcť aj pri komplikáciách spojených s nepravidelnou menštruáciou.

Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze. Navyše zabraňuje nadmernému poteniu, a to najmä v období puberty či klimaktéria. Tiež býva súčasťou krémov proti poteniu nôh.

Využitie šalvie v kuchyni

Sušené i čerstvé listy šalvie sa používajú ako korenina pri príprave mäsových pokrmov (napríklad na pečené bravčové mäso). Dodáva jedlu intenzívnu horkastú chuť, preto sa odporúča používať s mierou (najmä čerstvú).


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: bravčová panenka


Fotorecept: zapekaná bravčova panenka s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši

Suroviny:

• 1 bravčova panenka

• 0,5 kg zemiakov

• prosciutto crudo

• maslo

• šalvia

syr cheddar, asi 200g

• korenie, soľ, olej

• mlieko

Fotopostup prípravy zapekanej bravčovej panenky s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši nájdete v galérii.