Fotorecept: zapekaná bravčova panenka s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Šalvia
Čaj zo šalviových listov sa pije pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke). Pri vnútornom použití majú mnohé pozitívne účinky na ľudské zdravie najmä vňať a listy. Často sú využívané pri žalúdočných a črevných problémoch, ako aj pri ťažkostiach so žlčníkom či nadúvaním. Popísaný je však aj pozitívny vplyv na krvný beh a nervovú sústavu. Šalvia lekárska má tiež protizápalové, antivirotické a antibakteriálne účinky.
Vnútorné použitie je doporučené aj pri nadmernej tvorbe materského mlieka a ženám vie pomôcť aj pri komplikáciách spojených s nepravidelnou menštruáciou.
Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze. Navyše zabraňuje nadmernému poteniu, a to najmä v období puberty či klimaktéria. Tiež býva súčasťou krémov proti poteniu nôh.
Využitie šalvie v kuchyni
Sušené i čerstvé listy šalvie sa používajú ako korenina pri príprave mäsových pokrmov (napríklad na pečené bravčové mäso). Dodáva jedlu intenzívnu horkastú chuť, preto sa odporúča používať s mierou (najmä čerstvú).
Vyskúšajte tiež:
Fotorecept: zapekaná bravčova panenka s prosciuttom a šalviou v zemiakovej kaši
Suroviny:
• 1 bravčova panenka
• 0,5 kg zemiakov
• prosciutto crudo
• maslo
• šalvia
• syr cheddar, asi 200g
• korenie, soľ, olej
• mlieko