Fotorecept: losos s kaparmi, kôprom a horčicovou kašou
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Kapary
Ide o nerozvinuté puky kvetov na kríkoch kapary tŕnistej, naložené v soli alebo soľnom náleve, prípadne v soľnom náleve s vínnym octom. Najlepšie kapary pochádzajú z francúzskeho Provence a sú nazývané "nonpareilles" (neporovnateľné). Používajú sa často v stredomorskej kuchyni (talianskej, španielskej, gréckej), do šalátov, omáčok, na cestoviny, pizzu a aj ku rôznym mäsám ako je ragú, mleté rezne alebo ryby či jahňacie špeciality.
Kapary v náleve je možné pri varení použiť bez úpravy, kvalitnejšie kapary nakladané iba v soli je potrebné pred použitím prepláchnuť, aby svojou chuťou neprekryli chuť ostatných prísad pokrmu.
Zdravotné účinky kapár
Kapary majú priaznivý vplyv na imunitný systém, najmä proti kašľu, pretože uvoľňujú hlieny. Medzi ich ďalšie pozitívne vlastnosti patrí, že pôsobia močopudne a čistia tak organizmus. V púčikoch rastliny sú takisto obsiahnuté antihistaminiká, pôsobiace proti zápalom a alergiám.
Vyskúšajte tiež:
Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)
Fotorecept: losos s kaparmi, kôprom a horčicovou kašou
Suroviny:
• 2 ks lososa, cca po 200 g
• 0,5 kg zemiakov
• hrubozrnná a dijonská horčica
• 1 konzerva nakladaných kaparov
• smotana (cca. 1,5 dcl)
• korenie, soľ, kôpor, maslo, citrón