Fotorecept: zelerový šalát – vynikajúca príloha k rezňom

Zeler je súčasťou niektorých korenín, výborné dochucovadlo, ale hodí sa i k mäsu ako príloha. Presvedčte sa sami v nasledujúcom fotorecepte.
Fotorecept: zelerový šalát

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Zeler

Je to obľúbená zelenina pestovaná pre svoje buľvy a listy. List zeleru pôsobí močopudne, je vhodný pre reumatikov a diabetikov, upokojuje a podporuje trávenie. Obsahuje veľa éterických olejov, vďaka ktorým je výrazne aromatická. Zelerové listy majú veľa vitamínu C a sú vhodné ako dochucovadlo do pokrmov. Je to výrazná korenina balkánskej, stredomorskej, americkej a anglickej kuchyne. Zelerová vňať aj semeno sú súčasťou koreninových zmesí na grilovanie.

Zdravotné účinky zeleru:

znižuje hladinu cholesterolu

• pôsobí ako prírodné diuretikum

znižuje krvný tlak

• znižuje zápaly

• podporuje chudnutie

zmierňuje stres

• predchádza predčasnému starnutiu


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: zelerová polievka s pečeným cesnakom


Fotorecept: zelerový šalát – vynikajúca príloha k rezňom

Suroviny:

• 60 g mascarpone

• 3 PL bieleho smotanového jogurtu

• citrónová šťava z 1 citróna

• ½ menšieho stredného zeleru

• čerstvá mäta

• soľ

• korenie

Fotopostup prípravy zelerového šalátu nájdete v galérii.