Fotorecept: červená šošovica s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi

Šošovica je bielkovina, ktorá na vašom tanieri funguje rovnako dobre ako mäso. Šalát z nej má sviežu chuť, dá sa jesť sám, ale aj ako príloha. Doplniť ho môžete syrom, napríklad feta.
Fotorecept: červená šošovica s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Červená šošovica

Pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Preto tvorí táto potravina v mnohých častiach sveta dôležitú zložku stravy. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba delia veľkosťou semena a tak isto aj farbou, ktorá môže byť hnedo-červená, zelená či čierna a tá naša je oranžovo-červená.

Výhody červenej šošovice

  • Oranžovočervená šošovica nemá šupku ako ostatné, a preto nadúvanie pri konzumácii tejto šošovice nie je také výrazné a môžu ju konzumovať aj deti.

  • Túto šošovicu netreba namáčať ako jej príbuzné.

  • Kuchynskou úpravou sa rýchlo rozvarí a je to tak správne. Preto často pripomína kašu. Používame ju do polievok, šalátov, omáčok, ako kašovitú prílohu, nátierky.

  • Červená šošovica sa nedá naklíčiť.

  • Chutí podobne ako lúpaný hrach.

Niekoľko dôvodov, prečo ju zaradiť do jedálneho lístka

Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, lecitínu, horčíku vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Pomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a pôsobí preventívne proti rakovine. Obsah železa a medi pomáha ku zlepšeniu krvotvorby.

Príprava a malé rady

Ak potrebujete rýchlo navariť, červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedo-červenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti, na prípravu kaše, pyré, polievok a nátierok.

Šošovicu môžete zmiešať s hromadou nakrájanej zeleniny, urobiť zálievku a vydávať za šalát, ako hlavné jedlo, prílohu, nátierku ku chlebu. V zimnom období môžete kombinovať s pečenou zeleninou, napríklad tekvicou hokkaido alebo maslovou. Vynikajúco chutia rôzne placky, fašírky s pridaním zeleniny a na zahustenie je dobrá pohánková múka.

Ako ochutiť šošovicu?

Keďže ide o strukovinu, tak sa bude veľmi dobre znášať s bylinkami. Skvele chutí s majoránkou, kurkumou, saturejkou, rímskou rascou, paprikou, čiernym korením, škoricou, cibuľou, cesnakom s koreninami z ďalekého východu či indickým korením a ich zmesami. Napríklad kurkuma polievke dodá farbu a skvelo chutí. Ak potrebujete pri očistných kúrach nahradiť mäso, tak toto je potravina, s ktorou budete nadmieru spokojní. Taká boloňská omáčka uvarená z červenej šošovice je delikatesa!


Vyskúšajte aj tento recept zo šošovice:

Pohánkovo-šošovicový šalát


Fotorecept: červená šošovica s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi

Suroviny:

• 200 g červenej šošovice, prepláchnutej

• 750 ml zeleninového vývaru

• 1 menšia hokkaido tekvica, zbavená semienok a nakrájaná na malé kocky

• 30 ml olivového oleja

• soľ, čierne korenie

• 1 cibuľa, nakrájaná na hrubo

• 2 strúčky cesnaku, nakrájané nadrobno

• 50 g sušených brusníc

• 1 granátové jablko

• 1 lyžica červeného vínneho octu

• kôra z jedného bio citrónu

• 1/4 lyžičky mletej rímskej rasce

• 2 štipky mletého kardamónu

• mletá škorica

• 1 lyžica nadrobno nakrájaného čerstvého zázvoru

• 50 g opražených vlašských orechov

• hrsť petržlenovej vňate, zopár lístkov mäty na ozdobenie

Fotopostup prípravy červenej šošovice s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi nájdete v galérii.