Fotorecept: červená šošovica s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Červená šošovica
Pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Preto tvorí táto potravina v mnohých častiach sveta dôležitú zložku stravy. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba delia veľkosťou semena a tak isto aj farbou, ktorá môže byť hnedo-červená, zelená či čierna a tá naša je oranžovo-červená.
Výhody červenej šošovice
-
Oranžovočervená šošovica nemá šupku ako ostatné, a preto nadúvanie pri konzumácii tejto šošovice nie je také výrazné a môžu ju konzumovať aj deti.
-
Túto šošovicu netreba namáčať ako jej príbuzné.
-
Kuchynskou úpravou sa rýchlo rozvarí a je to tak správne. Preto často pripomína kašu. Používame ju do polievok, šalátov, omáčok, ako kašovitú prílohu, nátierky.
-
Červená šošovica sa nedá naklíčiť.
-
Chutí podobne ako lúpaný hrach.
Niekoľko dôvodov, prečo ju zaradiť do jedálneho lístka
Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, lecitínu, horčíku vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Pomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a pôsobí preventívne proti rakovine. Obsah železa a medi pomáha ku zlepšeniu krvotvorby.
Príprava a malé rady
Ak potrebujete rýchlo navariť, červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedo-červenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti, na prípravu kaše, pyré, polievok a nátierok.
Šošovicu môžete zmiešať s hromadou nakrájanej zeleniny, urobiť zálievku a vydávať za šalát, ako hlavné jedlo, prílohu, nátierku ku chlebu. V zimnom období môžete kombinovať s pečenou zeleninou, napríklad tekvicou hokkaido alebo maslovou. Vynikajúco chutia rôzne placky, fašírky s pridaním zeleniny a na zahustenie je dobrá pohánková múka.
Ako ochutiť šošovicu?
Keďže ide o strukovinu, tak sa bude veľmi dobre znášať s bylinkami. Skvele chutí s majoránkou, kurkumou, saturejkou, rímskou rascou, paprikou, čiernym korením, škoricou, cibuľou, cesnakom s koreninami z ďalekého východu či indickým korením a ich zmesami. Napríklad kurkuma polievke dodá farbu a skvelo chutí. Ak potrebujete pri očistných kúrach nahradiť mäso, tak toto je potravina, s ktorou budete nadmieru spokojní. Taká boloňská omáčka uvarená z červenej šošovice je delikatesa!
Vyskúšajte aj tento recept zo šošovice:
Fotorecept: červená šošovica s hokkaido tekvicou, brusnicami a orechmi
Suroviny:
• 200 g červenej šošovice, prepláchnutej
• 750 ml zeleninového vývaru
• 1 menšia hokkaido tekvica, zbavená semienok a nakrájaná na malé kocky
• 30 ml olivového oleja
• soľ, čierne korenie
• 1 cibuľa, nakrájaná na hrubo
• 2 strúčky cesnaku, nakrájané nadrobno
• 50 g sušených brusníc
• 1 granátové jablko
• 1 lyžica červeného vínneho octu
• kôra z jedného bio citrónu
• 1/4 lyžičky mletej rímskej rasce
• 2 štipky mletého kardamónu
• mletá škorica
• 1 lyžica nadrobno nakrájaného čerstvého zázvoru
• 50 g opražených vlašských orechov
• hrsť petržlenovej vňate, zopár lístkov mäty na ozdobenie