Fotorecept: pomaly pečená bravčová krkovička na cideri

Blíži sa zima a s ňou i chuť na mastnejšie jedlá a pokrmy. Vyskúšajte si pripraviť podľa fotoreceptu bravčovú krkovičku na chutnom cideri.
Fotorecept: pomaly pečená bravčová krkovička na cideri

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Cider

Je to pradávny alkoholický nápoj vyrábaný kvasením jablčnej šťavy. Hoci sa môžu použiť hocijaké jablká, v niektorých krajinách ako Anglicko, Španielsko a Francúzsko uprednostňujú špeciálne odrody.

Typický vzhľad nápoja cider

Priezračný, zlatý, farba môže byť od svetložltej až po tmavo jantárovú. Cider má ovocnú chuť a rozdielny obsah cukru - v závislosti od spôsobu výroby môže byť veľmi sladký alebo trpký. V dôsledku kvasiniek, ktoré sa v ňom nachádzajú, môže byť takisto šumivý, konzistenciou pripomínajúci perlivé víno.

Obsah alkoholu sa líši v značkách - napríklad francúzsky cider má menej ako 3% a anglický má do 8,5 % alkoholu, čo je najvyššia prípustná hodnota pre cider. Inakšie sa z toho stane jablčné víno.

Cider je menej horký ako pivo a menej perlivý ako sýtené vody. Vďaka tomu si postupne získava priazeň ľudí po celom svete. Môžete si ho vychutnať v studenej variante, ako aj v horúcej počas zimy, napríklad s korením. Taktiež sa cider predáva v rôznych príchutiach ako med, lesné ovocie či limetka.

Cider je vyrobený z kvasu a jabĺk, ktoré produkujú vitamín C aj antioxidanty na ochranu srdca a zabraňujú cukrovke či astme. Úžasne vás osvieži, zbaví smädu a ideálne sa hodí k jedlu, takže je na párty či k obedu ako stvorený.


Vyskúšajte tiež:

Fotorecept: bravčová panenka


Fotorecept: pomaly pečená bravčová krkovička na cideri

Suroviny (6 osôb):

  • 1 kg bravčovej krkovičky

  • 2 červené jablká

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 1 cibuľa

  • olivový olej

  • med

  • 2 dcl jablčného cideru

  • 100 ml vývaru

  • 2-3 bobkové listy

  • čerstvý tymián

  • soľ a čierne korenie

Tip @lubime_jest:

Podávame so šalátom z červenej kapusty (pozri recept Vitamínová bomba z červenej kapusty) alebo s pečenými zemiakmi.

Fotopostup prípravy pomaly pečenej bravčovej krkovičky na cideri nájdete v galérii.