Fotorecept: pomaly pečená bravčová krkovička na cideri
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Cider
Je to pradávny alkoholický nápoj vyrábaný kvasením jablčnej šťavy. Hoci sa môžu použiť hocijaké jablká, v niektorých krajinách ako Anglicko, Španielsko a Francúzsko uprednostňujú špeciálne odrody.
Typický vzhľad nápoja cider
Priezračný, zlatý, farba môže byť od svetložltej až po tmavo jantárovú. Cider má ovocnú chuť a rozdielny obsah cukru - v závislosti od spôsobu výroby môže byť veľmi sladký alebo trpký. V dôsledku kvasiniek, ktoré sa v ňom nachádzajú, môže byť takisto šumivý, konzistenciou pripomínajúci perlivé víno.
Obsah alkoholu sa líši v značkách - napríklad francúzsky cider má menej ako 3% a anglický má do 8,5 % alkoholu, čo je najvyššia prípustná hodnota pre cider. Inakšie sa z toho stane jablčné víno.
Cider je menej horký ako pivo a menej perlivý ako sýtené vody. Vďaka tomu si postupne získava priazeň ľudí po celom svete. Môžete si ho vychutnať v studenej variante, ako aj v horúcej počas zimy, napríklad s korením. Taktiež sa cider predáva v rôznych príchutiach ako med, lesné ovocie či limetka.
Cider je vyrobený z kvasu a jabĺk, ktoré produkujú vitamín C aj antioxidanty na ochranu srdca a zabraňujú cukrovke či astme. Úžasne vás osvieži, zbaví smädu a ideálne sa hodí k jedlu, takže je na párty či k obedu ako stvorený.
Vyskúšajte tiež:
Fotorecept: pomaly pečená bravčová krkovička na cideri
Suroviny (6 osôb):
-
1 kg bravčovej krkovičky
-
2 červené jablká
-
4 strúčiky cesnaku
-
1 cibuľa
-
olivový olej
-
2 dcl jablčného cideru
-
100 ml vývaru
-
2-3 bobkové listy
-
čerstvý tymián
-
soľ a čierne korenie
Tip @lubime_jest:
Podávame so šalátom z červenej kapusty (pozri recept Vitamínová bomba z červenej kapusty) alebo s pečenými zemiakmi.