Fotorecept: zdravé placky z červenej repy

Červená repa (cvikla) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), z ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, podporuje tvorbu červených krviniek či žlče a dajú sa z nej pripraviť rôzne dobrôtky. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept.
Fotorecept: zdravé placky z červenej repy

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Pôvod

Jej pôvod je v Stredomorí a v atlantickom prostredí. Je známa a obľúbená tak v Európe, ako aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonu. Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy. Jej konzumácia je rozšírená prevažne vo východnej Európe, kde sa používa na prípravu boršču.

Použitie

Ku konzumácii najčastejšie slúži podzemná koreňová časť, ktorá sa pred jedlom často varí či sa podáva studená po uvarení ako šalát s octom alebo olejom. Dajú sa konzumovať aj zelené listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené.

Surová červená repa sa dobre uplatňuje v šalátoch. Výborne chutí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančmi a orechmi. Z varenej červenej repy pripravujeme šaláty so smotanou, majonézou, marinádou a pod. Oba druhy šalátov sú dobrou prílohou k pečenému mäsu. Uvarenú mladú repu stačí len osoliť, pokvapkať citrónom a maslom - je to dobrá príloha pre tých, ktorí nemajú radi kyslé šaláty.

Liečivé účinky

Červená repa obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Taktiež má močopudné účinky, vylučuje z tela soľ, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.

Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní.

Obsah látok a minerálov

Červená repa v 100 g buľvy obsahuje asi 70 mg sodíka, 380 mg draslíka a 20 mg vápnika, ďalej obsahuje horčík a z mikroprvkov rubídium a cézium. Dôležitý je obsah rastlinných farbív, antokyánov, zabraňujúcich krehnutiu ciev. Z vitamínov obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie.


Vyskúšajte aj tento recept:

Cvikla s balkánskym syrom


Fotorecept: zdravé placky z červenej repy

Suroviny:

• 200 g uvarenej a olúpanej červenej repy

• 200 g syru feta

• 3 jarné cibuľky

• 2 lyžice nasekanej koriandrovej vňate

• 2 lyžice nasekanej mäty

• 2 veľké vajcia

• 100 g strúhanky

• soľ, korenie, olivový olej

K podávaniu:

• 200 g gréckeho jogurtu

• 1 lyžica pasty tahini

• 4 arabské chleby (placky)

• špenát, kôpor, mäta, šalotka, šalátová uhorka, citrón, limetka, rajčiny

Fotopostup prípravy zdravých placiek z červenej repy nájdete v galérii.