Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Hrušky
Hruška je plod ovocného stromu hruška. Tieto šťavnaté plody sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Letné hrušky sú najmenej trvanlivé, zimné hrušky vydržia najdlhšie. Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Nezanedbateľný je však výskyt vitamínu B, a to najmä pod šupkou. Okrem vitamínov obsahujú najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry.
Hrušky v liečiteľstve
Plody hrušiek alebo ich šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sú účinné proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zase proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ak sa konzumujú surové, spôsobujú ťažkosti ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka.
Účinky hrušiek na zdravie
-
podporujú imunitu
-
pomôžu prekonať únavu
-
prospievajú tráveniu
-
pôsobia preventívne proti bolestiam hrdla
-
bojujú proti osteoporóze
-
zabraňujú poškodeniu plodu v tehotenstve
-
redukujú vrásky
-
obsahujú minimum kalórií
Vyskúšajte aj tento recept:
Videorecept: makový koláč s hruškami a jablkami
Fotorecept: hruškovo-zelerový jesenný krém
Suroviny (4 porcie):
-
1 biela cibuľa
-
1/2 stredne veľkého zeleru
-
3 hrušky
-
zázvor
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 l vopred pripraveného zeleninového vývaru
-
olivový olej
-
čierne korenie
-
soľ
-
čerstvá mäta