Mrkvový koláč

Mrkva sa nám od malička spája najmä so zdravím našich očí. Okrem toho sa v nej nachádzajú látky bioflavonoidy a alfakarotény, ktoré majú vplyv na znižovanie rizika vzniku rakoviny, najmä rakoviny pľúc. Skúste túto zdravú zeleninu pridať napríklad do chutného koláča.
Mrkvový koláč

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Ingrediencie:

  • 260 g mrkvy

  • 160 g trstinového cukru

  • lyžica pomarančovej kôry

  • šťava z jedného citróna

  • 150 g hladkej celozrnnej múky

  • 150 g zmäknutého masla

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 150 g mletých vlašských orechov

  • lyžička škorice

  • lyžička zázvoru

  • 3 väčšie vajcia

  • 1 mascarpone

  • lyžica práškového cukru

  • kávová lyžička vanilkovej esencie

Šéfkuchár Peter Varga

Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

  1. Najprv si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a pridáme žĺtka, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru.

  2. Zvlášť si zmiešame múku s práškom do pečiva, zázvorom a škoricou a pridáme k prvej zmesi.

  3. Dosypeme mleté orechy a nastrúhanú mrkvu. Zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nalejeme do formy s priemerom 24 cm.

  4. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (pečieme 45-50 minút).

  5. Po upečení necháme vychladnúť . Medzitým si pripravíme krém, na ktorý vymiešame mascarpone s práškovým cukrom, vanilkovou esenciou a pridáme trochu pomarančovej kôry. Môžeme ešte dozdobiť posekanými vlašskými orechmi alebo mandľovými lupienkami.


Vyskúšajte aj tento recept:

Mrkvový koláč s orechami