Mrkvový koláč
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Ingrediencie:
-
260 g mrkvy
-
160 g trstinového cukru
-
lyžica pomarančovej kôry
-
šťava z jedného citróna
-
150 g hladkej celozrnnej múky
-
150 g zmäknutého masla
-
1 lyžička prášku do pečiva
-
150 g mletých vlašských orechov
-
lyžička škorice
-
lyžička zázvoru
-
3 väčšie vajcia
-
lyžica práškového cukru
-
kávová lyžička vanilkovej esencie
Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup:
-
Najprv si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a pridáme žĺtka, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru.
-
Zvlášť si zmiešame múku s práškom do pečiva, zázvorom a škoricou a pridáme k prvej zmesi.
-
Dosypeme mleté orechy a nastrúhanú mrkvu. Zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nalejeme do formy s priemerom 24 cm.
-
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (pečieme 45-50 minút).
-
Po upečení necháme vychladnúť . Medzitým si pripravíme krém, na ktorý vymiešame mascarpone s práškovým cukrom, vanilkovou esenciou a pridáme trochu pomarančovej kôry. Môžeme ešte dozdobiť posekanými vlašskými orechmi alebo mandľovými lupienkami.
Vyskúšajte aj tento recept: