Fotorecept: figový koláč
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Figy
Farba a konzistencia plodu závisí od odrôd, ktorých je viac ako 150. Vzhľadom na obsah draslíka pomáhajú znižovať krvný tlak. Nízky príjem draslíka v kombinácii s vysokou spotrebou sodíka (ktorý je často pridávaný do priemyselne spracovaných potravín) môže viesť k hypertenzii. Vláknina má zase priaznivý vplyv na reguláciu telesnej hmotnosti.
Ako ich skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?
Figy sú jedným z najrýchlejšie sa kaziacich plodov, a preto by mali byť čím skôr skonzumované. Pri uchovávaní v chladničke na papierovej vreckovke v plytkej nádobe čerstvé maximálne 2 dni. Vyberať by sme mali plody s pevnou stonkou, bez zafarbenia a poškodenia. Čím zrelšie plody, tým viac antioxidantov skrývajú. Sušené figy vydržia pri správnom skladovaní na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.
Využitie v kuchyni
Pred každým použitím je treba figy umyť pod prúdom studenej vody a následne vysušiť. Ideálne chutia ranných kašiach, v jogurtoch, ale takisto sa hodia na prípravu dezertov či šalátov v kombinácii s feniklom, rukolou , syrmi, orieškami.
Vyskúšajte si upiecť tiež:
Fotorecept: figový koláč
-
lístkové cesto (chladené, už vyvaľkané)
-
2 PL medu
-
250 g ricotty
-
8 ks čerstvých fíg
-
mandľové lupienky na ozdobenie
-
hrsť vlašských orechov - nasekaných
-
hnedý kryštálový cukor
-
3 PL balzamikového sirupu (Aceto balsamico di Modena)
-
papier na vyloženie formy
-
kruhová forma na pečenie