Fotorecept: plnená paprika

Paprika patrí medzi ľuľkovitú zeleninu. Má červené, žlté, tmavo alebo svetlo zelené plody s viac či menej mäsitou dužinou. Papriky môžu byť tenkostenné aj hrubostenné, môžu mať rôznu veľkosť, dĺžku i šírku. Z papriky sa dá pripraviť množstvo pochúťok, jednou z nich je aj táto "stará dobrá klasika".
Fotorecept: plnená paprika

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív

Paprika

Plody papriky sú sladkasté alebo aj pálivé. Pálivosť papriky závisí od množstva lipofilnej látky - kapsaicínu. Sladké druhy paprík majú vysoký obsah vitamínu C a zelené papriky údajne dvakrát viac ako pomaranče, červené až trikrát viac. Sú tiež vynikajúcim zdrojom beta-karoténu, ktorý je antioxidantom, meniacim sa na vitamín A. Rovnako ako brokolica, pomáha chrániť pred rakovinou. Paprika všeobecne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Paprika ako korenie

Paprika sa k nám do Európy dostala z Ameriky ako "indiánske korenie", ale tiež z východu ako "turecké korenie". Pomáha ako prostriedok na znižovanie hmotnosti, pretože posilňuje pocit sýtosti. Potvrdil to aj výskum s dobrovoľníkmi - tí, ktorí konzumovali jedlo posypané pálivou paprikou, boli hladní oveľa neskoršie, než tí, ktorí papriku nejedli. Zaujímavé je, že ešte navyše spálili dvakrát viac kalórií.

Odborníci to vysvetľujú tým, že červená paprika urýchľuje látkovú výmenu až o 27 percent.

Využitie v kuchyni

Paprika sa priemyselne využíva na výrobu mletej papriky. V gastronómii sa konzumuje v čerstvom stave, v ktorom sa používa aj v studenej kuchyni (šaláty, studené misy, chlebíčky, jednohubky, ako obloha k teplým pokrmom) alebo sa spracováva tepelne, napráíklad ako plnená paprika, do gulášov, do mäsových zmesí, do omáčok, do polievok, do pokrmov čínskej kuchyne, do cestovín, na zdobenie pizze. Paprika sa môže tiež zavárať.


Vyskúšajte aj tento recept:

Bryndzové plnené papriky


Fotorecept: plnená paprika

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250 g mletého mäsa - mix bravčového + hovädzie

  • 100 g ryže

  • 4 ks bielej papriky

  • 2 ks vajec

  • 1 rajčinový pretlak

  • 500 g rajčinovej šťavy

  • 0,5 l vody

  • 1 ks cibule

  • olej

  • 2 PL hnedého kryštálového cukru

  • majoránka

  • bobkový list

  • nové korenie (cca 8 guličiek)

  • 1 ks celej škorice

  • čerstvý rozmarín

Fotopostup prípravy plnenej papriky nájdete v galérii.