Čokoládovo-kávové rezy
Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Pravidelné pitie kávy je spojené s mnohými pozitívnymi účinkami, napríklad so znížením rizika cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby, rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení i ochorenia pečene. Pokiaľ však nepatríte k milovníkom tohto nápoja, skúste staviť na iné alternatívy. Tomuto kávovému dezertu isto nepoviete nie.
Ingrediencie:
-
7 vajec
-
350 g sladidla
-
150-200 ml silného čierneho espresa
-
200 g masla
-
200 g horkej čokolády
-
300 g špaldovej múky
-
pol balíčka kypriaceho prášku
-
tuk na vymastenie a múku na vysypanie plechu
-
300 ml smotany na šľahanie
-
1 balíček stužovača
-
pol balíčka vanilkového cukru
Vyskúšajte tiež:
Postup:
Žĺtky vymiešame so sladidlom do peny. Na miernom ohni zohrejeme kávu a pridáme do nej nakrájané maslo a nalámanú čokoládu. Vychladnutú zmes zapracujeme do rozmiešaných žĺtkov. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 40 minút. Po vychladnutí natrieme na cesto smotanu vyšľahanú so stužovačom a s vanilkovým cukrom. Necháme stuhnúť a pred podávaním posypeme strúhanou čokoládou, prípadne ozdobíme zrnkom kávy.