Čokoládovo-kávové rezy

Máte chuť si zamaškrtiť a zároveň "dobiť" svoje baterky po náročnom dni? Nech sa páči, vyskúšajte zdravšiu verziu čokoládovo-kávového dezertu od slovenského šéfkuchára
Čokoládovo-kávové rezy

Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Pravidelné pitie kávy je spojené s mnohými pozitívnymi účinkami, napríklad so znížením rizika cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby, rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení i ochorenia pečene. Pokiaľ však nepatríte k milovníkom tohto nápoja, skúste staviť na iné alternatívy. Tomuto kávovému dezertu isto nepoviete nie.

Ingrediencie:

  • 7 vajec

  • 350 g sladidla

  • 150-200 ml silného čierneho espresa

  • 200 g masla

  • 200 g horkej čokolády

  • 300 g špaldovej múky

  • pol balíčka kypriaceho prášku

  • tuk na vymastenie a múku na vysypanie plechu

  • 300 ml smotany na šľahanie

  • 1 balíček stužovača

  • pol balíčka vanilkového cukru


Vyskúšajte tiež:

Kávový cheesecake


Postup:

Žĺtky vymiešame so sladidlom do peny. Na miernom ohni zohrejeme kávu a pridáme do nej nakrájané maslo a nalámanú čokoládu. Vychladnutú zmes zapracujeme do rozmiešaných žĺtkov. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 40 minút. Po vychladnutí natrieme na cesto smotanu vyšľahanú so stužovačom a s vanilkovým cukrom. Necháme stuhnúť a pred podávaním posypeme strúhanou čokoládou, prípadne ozdobíme zrnkom kávy.