Fotorecept: nákyp s ricottou a špenátom
Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: súkr.archív
Ricotta
Doslovne znamená "prevarený" a konzistenciou pripomína náš jemný tvaroh, no chuťovo je oveľa jemnejšia a bez kyslej príchute. Ricottový tvaroh, vzniknutý po prevarení a precedení je biely, ľahko sladkastý a obsahuje približne 13% tuku. Má mäkkú a jemne hrudkovitú konzistenciu so sladkastou delikátnou chuťou.
Ricotta má nízky obsah tuku a soli, je veľmi dobre stráviteľná. Na jej výrobu sa používa kozie, ovčie ale aj kravské mlieko.
Viete, čo všetko sa v ricotte nachádza?
Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje vápnik, sodík, draslík a fosfor. Z vitamínov sa v nej nachádza vitamín B1, B2, B3 a vitamín A. Pre svoj nízky obsah tukov a kalórií ju môžete zaradiť do jedálnička ako to diétnejšiu variantu mascarpone.
Využitie v kuchyni
Ricottu využijete v sladkých i slaných pokrmoch talianskeho pôvodu. Používa sa do omáčok na cestoviny, ako náplň do raviol, takisto ju môžete pridať do slaných nátierok, ale aj do chuťoviek či k zapekanej zelenine. Hodí sa do rôznych múčnikov a dezertov - napr. Crostata di Ricotta - klasický taliansky tvarohový koláč. Jej ľahká, svieža a sladkastá chuť najviac vynikne, keď sa konzumuje pokvapkaná kvalitným medom alebo v kombinácii s čerstvým ovocím.
Vyskúšajte aj tento chutný recept:
Fotorecept: nákyp s ricottou a špenátom
Suroviny pre 4 osoby:
-
olivový olej
-
400 g ricotty
-
250 g umytého špenátu
-
300 g očistenej mrkvy
-
3 ks bielkov
-
soľ
-
látkové mandle na ozdobenie
-
maslo na vymastenie formičiek