Fotorecept: mrkvovo – koriandrová polievka

Mrkva obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov. Ak si chcete pripraviť niečo chutné a zároveň zdravé, mrkva je správna voľba. Ľahká polievka z mrkvy ochutená koriandrom je výborným tipom na rýchly obed.
Mrkvovo – koriandrová polievka

Zdroj: súkr.archív

Mrkva

Rastlina pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde ešte prežívajú jej divokí a nekultivovaní zástupcovia a tvoria tak centrum diverzity druhu. História jej rozšírenia nie je celkom istá. Predpokladá sa, že sa v 10. storočí rozšírila do celej oblasti od Indie po východné Stredomorie. V 12. storočí sa dostala až do západnej Európy a do Číny. V 17. storočí bola v Holandsku vyšľachtená jej oranžová odroda (pochádzajúce zo skoršej čiernej odrody), ktorá je tu dnes rozšírená. V súčasnej dobe sa pestuje na celom svete.

Mrkva je náš najbohatší zdroj zdroj provitamínu A - karoténu. Jedna stredne veľká mrkva vám telo zásobí týmito vitamínmi:

  • 210% odporúčanej dennej dávky vitamínu A
  • 10% odporúčanej dennej dávky vitamínu K
  • 6% Vitamín C (Kyselina L-askorbová)
  • 2% Vápnik (Kalcium)

V kuchyni sa používa koreň i vňať. Mrkva sa môže jesť surová, vcelku len tak po opláchnutí, nasekaná či nastrúhaná do šalátov v kombinácii s jablkami alebo cibuľou, posypaná petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo orechovými jadrami, či tepelne upravená napr. v polievke. Výborná je aj pečená v kombinácií s inou koreňovou zeleninou.


Vyskúšajte aj tento chutný recept:

Gratinované zemiaky so zelerom a šampiónmi


Fotorecept: Mrkvovo - koriandrová polievka

Suroviny (pre 4 osoby):

  • olivový olej
  • 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 1 zemiak pokrájaný na kocky
  • 450 g mrkvy, očistenej a nakrájanej na kolieska
  • 1l zeleninového vývaru (vopred pripraveného)
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z bio pomaranča
  • soľ a čerstvá šťava z jedného pomaranča na dochutenie
  • hrsť hladkolistej petržlenovej vňate

Fotopostup prípravy mrkvovo - koriandorej polievky nájdete v galérii.