Zaujímavá a chutne vyzerajúca polievka. Idem ju vyskúšať.
Fotorecept: mrkvovo – koriandrová polievka
Zdroj: súkr.archív
Mrkva
Rastlina pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde ešte prežívajú jej divokí a nekultivovaní zástupcovia a tvoria tak centrum diverzity druhu. História jej rozšírenia nie je celkom istá. Predpokladá sa, že sa v 10. storočí rozšírila do celej oblasti od Indie po východné Stredomorie. V 12. storočí sa dostala až do západnej Európy a do Číny. V 17. storočí bola v Holandsku vyšľachtená jej oranžová odroda (pochádzajúce zo skoršej čiernej odrody), ktorá je tu dnes rozšírená. V súčasnej dobe sa pestuje na celom svete.
Mrkva je náš najbohatší zdroj zdroj provitamínu A - karoténu. Jedna stredne veľká mrkva vám telo zásobí týmito vitamínmi:
- 210% odporúčanej dennej dávky vitamínu A
- 10% odporúčanej dennej dávky vitamínu K
- 6% Vitamín C (Kyselina L-askorbová)
- 2% Vápnik (Kalcium)
V kuchyni sa používa koreň i vňať. Mrkva sa môže jesť surová, vcelku len tak po opláchnutí, nasekaná či nastrúhaná do šalátov v kombinácii s jablkami alebo cibuľou, posypaná petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo orechovými jadrami, či tepelne upravená napr. v polievke. Výborná je aj pečená v kombinácií s inou koreňovou zeleninou.
Vyskúšajte aj tento chutný recept:
Gratinované zemiaky so zelerom a šampiónmi
Fotorecept: Mrkvovo - koriandrová polievka
Suroviny (pre 4 osoby):
- olivový olej
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 1 lyžička mletého koriandru
- 1 zemiak pokrájaný na kocky
- 450 g mrkvy, očistenej a nakrájanej na kolieska
- 1l zeleninového vývaru (vopred pripraveného)
- 1 lyžička nastrúhanej kôry z bio pomaranča
- soľ a čerstvá šťava z jedného pomaranča na dochutenie
- hrsť hladkolistej petržlenovej vňate