Varené víno s brusnicami

Brusnice patria k plodom, ktoré si zaslúžia úctu aj v medicíne. Vo farmaceutickom odvetví sa môžeme so silnými extraktmi stretnúť pri príprave mnohých vitamínov a liekov. Zvlášť pokiaľ ide o liečbu zápalov močových ciest.

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvých alebo mrazených brusníc

  • 1 ks jablka

  • 4 PL hnedého cukru

  • 1 ks tyčinky škorice

  • 8 ks klinčekov

  • 1/2 ks hviezdičky badiánu

  • 500 ml suchého bieleho vína

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Brusnice spolu s očisteným a na plátky nakrájaným jablkom, cukrom a koreninami dáme do hrnca, zalejeme malým množstvom vody a pár minút povaríme. Následne prilejeme víno a ohrievame. Tesne predtým, ako sa začne variť odstavíme z ohňa. Necháme cca 5 minút odležať.

Horúce víno nalejeme do pohárov, môžeme ozdobiť koreninami, prípadne čerstvými brusnicami a ihneď podávame.


Vyskúšajte aj tento recept z brusníc:

Brusnicový koláč