Brusnicový koláč

Odborníci odporúčajú brusnice nielen ako vitamínovú bombu, ale aj ako liek proti herpesu vírusu typu 2. Samotné brusnice majú takú silu vďaka obsiahnutým látkam, že zastavujú šírenie a rast všetkých vírusov ľudskom tele. Možností, ako ich konzumovať, je mnoho. Skúste napríklad tento brusnicový koláč od slovenského šéfkuchára.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia

  • 1 pohár (s objemom 200 ml ) kryštálového cukru (stači aj polovica)

  • 2 poháre (s objemom 200 ml ) polohrubej múky

  • 100 ml oleja

  • 100 ml mlieka

  • 1 kypriaci prášok do pečiva

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 PL kakaa (kopcovitá)

Plnka:

  • 180 ml smotany na šľahanie 33 %

  • 400 ml kyslej smotany 16%

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

  • sušené brusnice

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Najskôr vyšľaháme smotanu a šľahačku dáme stuhnúť do chladničky. Celé vajcia vyšlaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, mlieko a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do druhej polovice cesta primiešame kakao. Pridáme ešte 1-2 PL mlieka, lebo pridaním kakaa cesto zhustne. Vylejeme na bledé cesto. Troška premiešame s vidličkou a pridáme brusnice. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút na 180 °C. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Šľahačku vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom. Natrieme plnku na dobre vychladnutý koláč. Ľubovoľne ozdobíme cez šablónu a sitko kakaom. Nakoniec dáme stuhnúť do chladničky.


Vyskúšajte aj tento koláč:

Obrátený ríbezľový koláč