Brusnicový koláč
Zdroj: Shutterstock.com
Ingrediencie:
-
4 vajcia
-
1 pohár (s objemom 200 ml ) kryštálového cukru (stači aj polovica)
-
2 poháre (s objemom 200 ml ) polohrubej múky
-
100 ml oleja
-
100 ml mlieka
-
1 kypriaci prášok do pečiva
-
1 vanilkový cukor
-
1 PL kakaa (kopcovitá)
Plnka:
-
180 ml smotany na šľahanie 33 %
-
400 ml kyslej smotany 16%
-
1 vanilkový cukor
-
1 polievková lyžica kryštálového cukru
-
sušené brusnice
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup:
Najskôr vyšľaháme smotanu a šľahačku dáme stuhnúť do chladničky. Celé vajcia vyšlaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, mlieko a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do druhej polovice cesta primiešame kakao. Pridáme ešte 1-2 PL mlieka, lebo pridaním kakaa cesto zhustne. Vylejeme na bledé cesto. Troška premiešame s vidličkou a pridáme brusnice. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút na 180 °C. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Šľahačku vymiešame s kyslou smotanou a s cukrom. Natrieme plnku na dobre vychladnutý koláč. Ľubovoľne ozdobíme cez šablónu a sitko kakaom. Nakoniec dáme stuhnúť do chladničky.
Vyskúšajte aj tento koláč: