Zelerový krém

Niektorým ľuďom síce veľmi nechutí, lebo im pripomína „chrumkavú vodu“, no pre trávenie je vskutku prínosný. Je bohatý na vodu, ktorá v kombinácii s nerozpustnou vlákninou dobre reguluje pravidelnú stolicu. Navyše si z neho môžete pripraviť niekoľko zdravých pochúťok.
Zelerový krém

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Ingrediencie:

  • 1 buľvu klasického zeleru

  • 2 menšie zemiaky

  • 1 jablko

  • 1 cibuľu

  • kúsok slaniny

  • 1 lyžicu masla

  • olej extra

  • olivový olej extra panenský

  • 250 ml sladkej smotany

  • pažitku

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • soľ

Peter Varga

Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

Očistený zeler a zemiaky nakrájajte na kocky. Jablko tiež, ale zbytočne sa nezaťažujte jeho lúpaním. Na olivovom oleji osmažte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte zeler, zemiaky, jablko a chvíľu restujte. Osoľte a okoreňte, zalejte vodou a varte, dokým nebude zeler mäkký.

Polievku rozmixujte do hladkého krému, pridajte smotanu a lyžicu masla na zjemnenie. Krém môžete v miske dozdobiť plátkami opečenej slaniny, trochou pažítky a smotany. Ak sa rozhodnete krém podávať s pečivom, bude to výdatné a sýte jedlo.


Vyskúšajte tiež:

Zelerová nátierka