Quinoa šalát s fazuľou adzuki
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Nenáročná plodina se pestuje vďaka svojej odolnosti vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú.
Quinoa je super potravina s dvakrát väčším podielom proteínu (12-22%) ako ryža, je najmenej alergénna zo všetkých zŕn, neobsahuje lepok, no všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, vďaka čomu je vynikajúcou voľbou pre vegánov, snažiacich sa prijať dostatok bielkovín.
Príprava
Pripravuje sa rovnako jednoducho ako ryža. Uvaríte ju vo vode v rovnakom pomere ako pri ryži: jedna šálka quinoi na dve šálky vody alebo vývaru. Akonáhle začne voda vrieť, pridajte do nej prepláchnutú quinou a môžete ju dochutiť troškou soli alebo olivového oleja. Duste asi 15-20 minút, potom premiešajte a je hotová.
Guinoa šalát
Ingrediencie:
-
pol pohára quinoi
-
za hrsť adzuki fazule
-
1 cuketa
-
1 fenikel
-
ľadový šalát
-
poľníček
-
1 uhorka
-
klíčky podľa obľuby
-
himalájska soľ
-
galgant
-
čerstvá bazalka
-
olivový olej
Šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup:
-
Adzuki fazuľu na 4 hodinky namočíme a potom ju uvaríme v osolenej vode domäkka.
-
Quinou prepláchneme a dáme variť so soľou a štipkou galgantu. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Fenikel a cuketu nakrájame na malé kocky a bazalku nasekáme nadrobno.
-
Najprv do panvice pridáme fenikel, pretože sa trošku dlhšie varí a po pár minutách pridáme aj cuketu a trošku soli. Môžeme mierne podliať vodou, no cuketa pustí šťavu tak či tak. Na záver dochutíme čerstvou bazalkou.
Slovenský šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
-
Kým sa nám všetko varí, natrháme si do veľkej misy šalát, pridáme poľníček a uhorku nakrájanú na približne rovnaké kocky ako zelenina, ktorú varíme.
-
Keď je všetko dovarené, zmiešame to dokopy so šalátom a podávame posypané klíčkami a medvedím cesnakom.