Dusený šalát s lososom a hráškovým krémom

Hlávkový šalát má osviežujúcu chuť, je ľahko stráviteľný a obsahuje množstvo živín. Okrem toho ho i rýchlo a chutne pripravíte. Napríklad aj podľa tohto receptu slovenského šéfkuchára.

Ingrediencie:

  • 1 šalát ( hlavkovy)

  • 100 g masla

  • 50 g póru (iba biela časť)

  • 30 g cibule

  • čerstvý tymian

  • morská soľ

  • čierne korenie

  • trochu kryštálového cukru

  • 400 g mrazeného hrášku

  • 350 ml zeleninového vývaru

  • 100 ml smotany na šľahanie (33%)

  • 2 paradajky

  • 4 filety čerstvého lososa

  • 1 citrón

  • olivový olej

Hráškový krém

V hrnci rozpustíme kúsok masla, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú polovicu cibule a pór (asi 2-3 minúty). Pridáme vetvičku čerstvého tymianu, trochu soli a cukru. Cukor necháme skaramelizovať. Potom pridáme polovicu hrášku, krátko orestujeme a podlejeme zeleninovým vývarom. Varíme krátko, aby hrášok nestratil farbu. Prilejeme smotanu, rozmixujeme a precedíme cez sitko.

Dusený šalát

Šalát nakrájame na väčšie kúsky. Paradajky olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Zvyšok cibule nakrájame najemno a orestujeme na troche masla. Pridáme druhú polovicu hrášku, osolíme a okoreníme. Potom pridáme trochu nasekaného tymianu. Krátko orestujeme a pridáme nakrájaný ľadový šalát a paradajky.

Losos na pare

Filety lososa osolíme a okoreníme. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme na kolieska nakrájaný citrón a vetvičku tymianu. Parný košík potrieme olivovým olejom, poukladáme naň lososa a vložíme do väčšieho hrnca tak, aby sa nedotýkal vriacej vody. Zakryjeme pokrievkou a lososa paríme 3 až 5 minút.

Peter Varga

šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: Shutterstock.com

Servírovanie

Na hlboký tanier položíme ľadový šalát, naň lososa pripraveného na pare a prilejeme hráškový krém.


Vyskúšajte aj tento recept:

Šalát z hlávkového kelu