Dusený šalát s lososom a hráškovým krémom
Zdroj: Shutterstock.com
Ingrediencie:
-
1 šalát ( hlavkovy)
-
100 g masla
-
50 g póru (iba biela časť)
-
30 g cibule
-
čerstvý tymian
-
morská soľ
-
čierne korenie
-
trochu kryštálového cukru
-
400 g mrazeného hrášku
-
350 ml zeleninového vývaru
-
100 ml smotany na šľahanie (33%)
-
4 filety čerstvého lososa
-
1 citrón
-
olivový olej
Hráškový krém
V hrnci rozpustíme kúsok masla, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú polovicu cibule a pór (asi 2-3 minúty). Pridáme vetvičku čerstvého tymianu, trochu soli a cukru. Cukor necháme skaramelizovať. Potom pridáme polovicu hrášku, krátko orestujeme a podlejeme zeleninovým vývarom. Varíme krátko, aby hrášok nestratil farbu. Prilejeme smotanu, rozmixujeme a precedíme cez sitko.
Dusený šalát
Šalát nakrájame na väčšie kúsky. Paradajky olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Zvyšok cibule nakrájame najemno a orestujeme na troche masla. Pridáme druhú polovicu hrášku, osolíme a okoreníme. Potom pridáme trochu nasekaného tymianu. Krátko orestujeme a pridáme nakrájaný ľadový šalát a paradajky.
Losos na pare
Filety lososa osolíme a okoreníme. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme na kolieska nakrájaný citrón a vetvičku tymianu. Parný košík potrieme olivovým olejom, poukladáme naň lososa a vložíme do väčšieho hrnca tak, aby sa nedotýkal vriacej vody. Zakryjeme pokrievkou a lososa paríme 3 až 5 minút.
šéfkuchár Peter Varga | Zdroj: Shutterstock.com
Servírovanie
Na hlboký tanier položíme ľadový šalát, naň lososa pripraveného na pare a prilejeme hráškový krém.
Vyskúšajte aj tento recept: